Uitbreiding synchromodaal netwerk dankzij steeds sterkere positie in Nederland

Uitbreiding synchromodaal netwerk dankzij steeds sterkere positie in Nederland

H.Essers heeft met de gemeente Bergen op Zoom een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van een buitendijks perceel in Bergen op Zoom. Op die strategische locatie, direct aan het Schelde-Rijnkanaal tussen de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, zal de nieuwe Markiezaat Container Terminal gebouwd worden. Bob Van Steenweghen, Corporate Affairs Manager, licht toe.

Eind 2020 kondigde H.Essers al de overname van de chemiecluster Meeus Group (m.u.v. Hartog & Bikker) aan, een belangrijke transport- en warehousingspeler in Nederland. “Vandaag bouwen we verder op onze aanwezigheid in Nederland,”, vertelt Bob Van Steenweghen. “De verhuizing van de bestaande containerterminal naar een grotere, beter gelegen buitendijkse locatie is een oplossing voor de geluidshinder voor de omwonenden en de beperkingen van de smalle sluisdoorgang. En vooral biedt het een perfecte binnenvaartontsluiting richting de Antwerpse en Rotterdamse havens. Zo geven we ons synchromodale netwerk een sterke boost en voegen we een belangrijk knooppunt toe aan onze Europese routes.”

Sneller en flexibeler

De bouw van de containerterminal gaat in 2023 van start en zal in 2024 operationeel zijn. “Daar kijken niet alleen wij maar ook heel wat van onze klanten mee naar uit. Van hieruit kunnen we sneller én flexibeler schakelen. Dat komt bovendien ook nog eens onze ecologische voetafdruk ten goede.” De nieuwe terminal in Bergen op Zoom zal veel sneller bereikbaar zijn per schip en zich verder van de woonkernen bevinden, zodat er minder risico op overlast is. De terminal moet zo’n 140.000 TEU per jaar gaan behandelen – een verdubbeling ten opzichte van de huidige locatie. Over 10 jaar zouden dat zelfs 250.000 TEU  kunnen zijn. Daarnaast wordt binnendijks tot een totaal van 220.000 m² aan magazijnruimte gebouwd.

Ook beantwoordt de site aan de vraag van de grote zeehavens naar meer consolidatie van de binnenvaart. “De nieuwe locatie ligt ideaal aan het drukbevaarde Schelde-Rijnkanaal. Op die manier wordt Bergen op Zoom meer dan ooit een cruciale logistieke hub tussen Antwerpen en Rotterdam. Die positie is vergelijkbaar met Port of Limburg, de binnenvaartterminal die we momenteel in thuisstad Genk ontwikkelen. Ook van daaruit worden de grote Europese havens makkelijker bereikt. Met de komst van de nieuwe Markiezaat Container Terminal beschikken we binnenkort over multimodale corridors van Genk tot Antwerpen én van Antwerpen tot Rotterdam.”

Multimodaal inzetbaar

De investeringen in deze nieuwe site passen perfect binnen het strategische meerjarenplan van H.Essers om de synchromodale oplossingen verder uit te breiden. Synchromodaliteit betreft het optimaal gebruik van de verschillende vervoersmodi. Bob: “H.Essers investeert al enkele jaren in concepten, netwerken en systemen om synchromodale transporten te kunnen organiseren, en in een aangepaste vloot. Vandaag is reeds meer dan 50% van onze getrokken vloot multimodaal inzetbaar. Maar we gaan dus nog een stap verder, en investeren ook in infrastructuur, met eigen spoor- en binnenvaartterminals. Het uitbreidingspotentieel van onze magazijnen, de nieuwe terminal en de strategische ligging tussen Rotterdam en Antwerpen maakt van Bergen Op Zoom een belangrijke logistieke locatie.”

Expansie in Nederland

Die interesse in Nederland bewijst ons bedrijf met verschillende investeringen op Nederlandse bodem, zoals de zeer recente overname van Verheul voor de versterking  van het bouwmaterialentransport én de huidige integratie van het overgenomen deel van Meeus Group. “De overname van de chemielogistiek en verhuisbedrijven van Meeus Group was een belangrijke mijlpaal in onze meerjarige groeistrategie en meteen ook de grootste uit onze bedrijfsgeschiedenis”, vertelt Bob. “H.Essers verwelkomde daarmee niet alleen 400 professionals maar ook een referentie in de Nederlandse multimodale chemielogistiek. Zulke expansies leveren ons sterke troeven op. We bieden onze klanten een one-stop-shop waarin warehousing, activiteiten met een toegevoegde waarde, en multimodale transporten voor import en export allemaal samenkomen.”

Wilt u graag meer informatie over de activiteiten van H.Essers in Nederland? Neem hiervoor gerust contact op met Bob Van Steenweghen (bob.vansteenweghen@essers.com).