State-of-the-art infrastructuur én primeur voor gloednieuw warehouse van Dry Port Genk

State-of-the-art infrastructuur én primeur voor gloednieuw warehouse van Dry Port Genk

In september 2019 startten we met de bouw van nog een gloednieuw warehouse in Dry Port Genk. Niet zomaar een warehouse, want met zijn 15.000 m2 en maar liefst vijf verschillende combinaties van temperatuurzones en sprinklersystemen biedt het gebouw tal van mogelijkheden voor zowel het chemische als het farmasegment van H.Essers. Deze maand worden de bouwwerken afgerond en in de zomer opent warehouse 14F de deuren. Klanten kunnen ervan op aan: hun goederen worden hier met de veiligste en meest geavanceerde technologieën opgeslagen en verwerkt. Carlo Theunissen, COO Warehousing bij H.Essers, is nauw betrokken bij het project en licht de mogelijkheden graag toe.

Dry Port Genk is met zijn 160.000 m2 aan magazijncapaciteit inmiddels uitgegroeid tot een megasite. Voor H.Essers zijn deze grote locaties een must geworden. Carlo Theunissen: “Het past bij onze filosofie: door meer ruimte en faciliteiten te voorzien voor onze klanten, bieden we automatisch meer flexibiliteit. En juist die flexibiliteit maakt in de chemie en farma het grote verschil. Met dit derde gebouw vergroten we die flexibiliteit verder en kunnen we de farmaceutische en chemische industrie van een hoogwaardig one-stop-shop-aanbod voorzien.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veilig laden en lossen
Dankzij zijn jarenlange ervaring in het farmaceutische en chemische segment is ons bedrijf uitgegroeid tot een referentie in compliance op het vlak van veiligheid, infrastructuur en kwaliteit. Die expertise komt knap samen in het nieuwe gebouw. “Vandaag bieden we een zeer breed scala van diensten aan: we kunnen goederen opslaan in verschillende temperatuurzones (2-8 °C, 5 °C, 12 °C, 15-25 °C, -20 °C), beschikken over complexe vergunningen zoals voor Good Manufacturing Practice, opslag van narcotica en psychotropen, de opslag van Seveso-goederen enz. Ook onze value-added services worden steeds complexer. Ik denk bijvoorbeeld aan serialisatie, afvul- en labellijnen, herverpakking in thermoboxen en verpakking onder droogijs.”

In het nieuwe warehouse 14F kunnen farmaceutische goederen onder verschillende temperatuurzones worden opgeslagen. “En dankzij verschillende sprinklersystemen kunnen we een state-of-the-art en veilige oplossing bieden met maximale flexibiliteit voor onze klanten,” voegt Carlo toe. “Zo werd er in dit gebouw een laad- en losvloer van 2500 m2 geplaatst die aan een zeer specifiek sprinklersysteem werd gekoppeld. Hierdoor kunnen alle soorten goederen, groot of klein, ontvlambaar of niet, veilig op dezelfde plek geladen, gelost en gestockeerd worden.”

De eerste in België
Tegelijkertijd heeft H.Essers met het nieuwe gebouw een unicum te pakken. “We zullen er ontvlambare goederen opslaan onder gekoelde omstandigheden en dat voor een van de reuzen in de farma-industrie. Speciaal hiervoor bouwden we een koelcel die we afstemden op de GDP-vergunning en de ATEX-richtlijnen voor explosieve goederen. Dit is, voor zover wij weten, de eerste en enige koelcel in België die zo geavanceerd is.” Ook installeerden we een noodgenerator die, indien nodig, met 1000 kVA de gehele site van stroom kan voorzien. Maar wat misschien nog het meeste opvalt aan dit gebouw, zijn de faciliteiten voor de verwerking van farmaceutisch gevarengoed, zoals een speciaal afvullokaal waarin medewerkers op een veilige manier gevaarlijke producten kunnen herverpakken en doseren. “Een interessante overlap tussen chemie en farma,” vult Carlo aan. “We zullen dan ook laboranten aannemen om dat delicate werk zorgvuldig uit te voeren.”

Extra jobs
Verderop in het gebouw komt er ook nog een labellijn, waarmee verpakkingen geautomatiseerd bestickerd worden. “Zo hebben we alles onder één dak, en dat biedt veel toegevoegde waarde,” vindt Carlo. “We hebben een zeer technisch en complex gebouw neergezet waarmee we aan de meest uiteenlopende noden uit de sector kunnen voldoen. De opening is tevens goed voor een dertigtal nieuwe jobs. De nieuwe teamleden zullen er mee voor zorgen dat we onze klanten de meest veilige en efficiënte service kunnen bieden.”

Bent u op zoek naar een passende oplossing voor de logistiek of warehousing van uw farma- en chemieproducten? We denken graag met u mee.
Neem vandaag nog contact op met Maarten Goossens (maarten.goossens@essers.com) voor chemie en met Jef Molenaers (jef.molenaers@essers.com) voor farma.