Ons bedrijf in coronatijd: “Flexibiliteit is het codewoord”

Ons bedrijf in coronatijd: “Flexibiliteit is het codewoord”

Halverwege maart werd België geconfronteerd met shockerende cijfers: Covid-19, het nieuwe coronavirus, verspreidde zich ook in ons land ongecontroleerd en zou vele levens eisen. En, het zou ook de economie voor onbepaalde tijd een halt toeroepen. Voor veel bedrijven sloeg de onzekerheid toe. Hoe moest het nu verder? Onze klanten in de steek laten? Dat was geen optie. We zetten ons werk dan ook maximaal verder, uiteraard met respect voor strikte veiligheidsmaatregelen. Gert Bervoets, CEO, Mike Dautzenberg, HR Director, en Salvatore Napolitano, Chief Purchasing Officer, laten hun licht schijnen op de voorbije periode én op de toekomst.

Toen Covid-19 zijn opmars maakte in Zuid-Europa, keken Vlaamse bedrijven aandachtig mee. Maar weinig van hen hadden verwacht hoe snel en ingrijpend de situatie in de weken erna zou veranderen, ook in ons land. “Toen we bericht kregen over de lockdown en de overheidsmaatregelen, kwamen we al snel tot de conclusie dat wij een van de essentiële bedrijven zijn die moesten blijven doorwerken,” vertelt CEO Gert Bervoets. Dat kwam niet in de laatste plaats door onze strategische segmenten. “Met onze segmenten farma en chemie, bijvoorbeeld, verzorgen we de logistiek en opslag van cruciale medische producten en grondstoffen,” vult hij aan. “Producten die juist nu in hogere volumes worden geproduceerd. We kozen er dus voor om alle nodige maatregelen te treffen en de klant zo veilig mogelijk te blijven bedienen.”

Verantwoordelijk handelen

Die veiligheid is van levensbelang voor medewerkers op alle afdelingen. Zij die van thuis uit konden werken, mochten daar meteen mee beginnen. Maar de chauffeurs en arbeiders op de werkvloer moesten actief beschermd worden. “We hebben toen kort op de bal gespeeld en helder gecommuniceerd over de veiligheidsregels,” vertelt Mike Dautzenberg, HR Director. “Ook met partners en klanten, zodat onze chauffeurs bij aankomst op hun bestemming ook veilig zouden zijn.” Salvatore Napolitano, CPO, beaamt dit: “Daarnaast hebben we geïnvesteerd in grote hoeveelheden beschermende kleding, materialen en infrastructuur. Gelukkig merkten we dat iedereen de maatregelen heel serieus nam en met verantwoordelijkheid handelde.”

Internationaal blijven opereren

Toch heeft de praktijk van internationaal transport veel voeten in de aarde. Zo heeft elk land in Europa te maken met een andere situatie, en daarom ook andere regels omtrent corona. Gert Bervoets: “We hebben bijvoorbeeld een vestiging in Noord-Italië, een gebied dat bijzonder zwaar getroffen werd door het virus. Door onze eigen faciliteiten op de juiste manier in te zetten, konden we patiënten die we normaal vanuit deze locatie zouden bedienen, ook nu aan huis van geneesmiddelen voorzien.” En in deze uitdagende periode is het de bereidwillige houding van de medewerkers die het bedrijf doet functioneren. “Je merkte wel een bepaalde ongerustheid, maar tegelijkertijd was er een drijfveer om te blijven doorzetten,” vindt Mike Dautzenberg. “En hoewel we minder medewerkers op onze sites konden inzetten, is het werk op geen enkel moment komen stil te liggen. Een flinke prestatie!” Tegelijkertijd is ook de rol van de communicatieteams onmisbaar. “Zowel intern als extern,” vertelt Gert Bervoets. “Op alle bedrijfsniveaus hebben we bijzonder veel tijd en energie gestoken in het opzetten van gestructureerde crisiscommunicatie die de situatie en noden voor elke partij duidelijk schetst. Dankzij het positieve effect daarvan, weten we inmiddels dat we deze communicatie op alle niveaus zullen doorzetten om ons bedrijf ook in de komende maanden vlekkeloos te laten opereren.”

Een nieuwe toekomst

Voor de toekomst heeft de directie zijn continuïteitsplannen al klaarliggen, want voorlopig zal ons bedrijf nog rekening moeten houden met het coronavirus. Salvatore: “Onze interne preventieadviseurs organiseren audits om onze eigen procedures te controleren en deze te verbeteren waar nodig. Alles om de veiligheid te garanderen.” Dat de werkwijze van het bedrijf wellicht nooit meer helemaal hetzelfde zal zijn, is iets waar ook Mike Dautzenberg rekening mee houdt. “Social distancing zal voorlopig het nieuwe normaal worden. Het is daarom heel belangrijk dat iedereen, op elke afdeling, zich flexibel blijft inzetten in deze tijd.” Die flexibiliteit zal ook op beleidsniveau moeten overheersen. “Ik trek zelf een belangrijke les uit de plotselinge corona-uitbraak,” vertelt Gert Bervoets. “Want dat de wereld zo getroffen kan worden door een virus, en er zo’n schokgolf door de economie en de samenleving trekt, dat hou je eerst niet voor mogelijk. Aanpassingen en alternatieven die voorheen misschien onmogelijk leken, zoals vanuit huis de transportplanning organiseren, hebben we nu juist tijdens deze crisis mogelijk gemaakt. Het kan dus wél! Een mooi bewijs dat we ook de allergrootste uitdagingen met beide handen mogen aangrijpen.”

Die uitdagingen kan ons bedrijf als veelzijdig logistiek dienstverlener goed aan. “Onze fundamenten zijn sterk, en er zitten nu al nieuwe opportuniteiten in de pijplijn,” zegt Gert Bervoets. “Omdat klanten naar alternatieve transportoplossingen zoeken voor hun farmaceutische middelen, bijvoorbeeld. Naar Azië, maar ook doorheen Europa. En daarvoor kunnen wij onze synchromodale routes inzetten, met alle specialistische coldchain- en veiligheidsoplossingen die we daarnaast kunnen leveren. Elke crisis maakt dus ook weer ruimte voor kansen.”