H.Essers pioniert met uniek ‘HVO insetting’-concept

H.Essers pioniert met uniek ‘HVO insetting’-concept

H.Essers lanceert het ‘HVO insetting’-concept, waarbij bedrijven de CO2e-voetafdruk (CO2 equivalenten) van hun transporten rechtstreeks kunnen verminderen. De emissies worden niet extern gecompenseerd (offsetting) maar intern door de inzet van HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een milieuvriendelijke biodiesel op basis van afval.

“Steeds meer van onze klanten willen hun supply chain klimaatvriendelijker maken en stellen zich tot doel om de emissies van alle broeikasgassen – de zogenaamde CO2e-uitstoot – van hun transporten met een bepaald percentage te verminderen. Bij ‘offsetting’ betalen ze een meerprijs om die uitstoot te laten compenseren via het aanplanten van bomen, het investeren in windmolens enzovoort. Bij ‘insetting’ worden de emissies zelf verminderd, via een unieke, baanbrekende methode van interne compensatie”, zegt Yannick Dylst, Project Manager Sustainability bij H.Essers.

“Als vooraanstaand logistiek dienstverlener willen wij een voortrekkersrol opnemen in duurzaam ondernemen. Daarom maakten we uitdrukkelijk de keuze om niet zozeer aan een duurzaamheidsstrategie te werken, maar wél een duurzame strategie te volgen. Dit insetting-concept past hier dus perfect in.”

Wat is HVO?

De basis van het insetting-concept is de inzet van HVO, een biodiesel van de tweede generatie. Die wordt gemaakt uit afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie (dus niet uit voedingsgewassen). Het is vandaag de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met tot 90% minder uitstoot van CO2, 30% minder fijnstof en 9% minder stikstofoxides (NOx) in vergelijking met gewone diesel. De CO2 besparing is zelfs 100% als je kijkt naar het verbruik van aan de pomp (‘tank to wheel’). HVO kan men in nagenoeg elke moderne vrachtwagen tanken, zonder aanpassingen aan de motor.

Wat is het insetting-concept?

HVO is in Europa in publieke tankstations nog maar beperkt beschikbaar. Daarom pioniert H.Essers met zijn uniek insetting-concept. HVO wordt in een eigen tankstation in Tessenderlo getankt, maar niet noodzakelijk voor de transporten van onze insetting-klant zelf. Op transparante wijze wordt voor elke transportopdracht berekend hoeveel diesel verbruikt werd. Dat volume wordt dan intern gecompenseerd via transporten waarbij HVO wél gebruikt wordt. Met dit systeem is het ook mogelijk om rekening te houden met de terugritten die gereden worden voor klanten die niet deelnemen aan het insetting-programma. Dankzij het zogenaamde ‘mass balancing’ principe worden de transporten van de insetting-klant gedecarboniseerd door directe allocatie van HVO transporten in het eigen H.Essers netwerk. Net dat maakt het concept uniek.

“De klant kan beslissen of hij 25%, 50%, 75% of 100% van het dieselverbruik van  zijn transporten wil decarboniseren. Hij kan ook dat percentage laten variëren per afzonderlijk traject”, legt Yannick Dylst uit.

Transparantie en externe controle

De vermindering van de CO2e-uitstoot wordt berekend aan de hand van de GLEC-methodologie van het Global Logistics Emission Council. Wij rapporteren per kwartaal aan de klant de hoeveelheid gebruikte HVO en zowel de ‘well to wheel’- als de ‘tank to wheel’-vermindering van de CO2e-emissies. Om een volledige transparantie te waarborgen hebben wij Deloitte aangesteld om jaarlijks een ‘assurance audit’ uit te voeren. Zowel de opzet en processen bij H.Essers als de naleving van de contractuele afspraken met de klant worden aan deze externe controle onderworpen.

“In eerste instantie lanceren wij het insetting-concept voor de transporten met volle vrachtwagens (FTL) en de ‘dedicated’ transporten. Bovendien biedt dit concept een uitstekende mogelijkheid om onvermijdbare voor- en natransporten van intermodaal vervoer te compenseren. Voorlopig blijven de transporten van groepage- en deelladingen buiten het programma omdat het manueel alloceren nog te complex en te arbeidsintensief is”, zegt Yannick Dylst nog.

Wilt u meer weten over het HVO insetting-concept en vernemen hoe H.Essers uw bedrijf hiermee kan helpen om zijn klimaatdoestellingen te halen?  Yannick Dylst (yannick.dylst@essers.com) helpt u graag verder.