H.Essers eigenaar van het groenste industriële gebouw van België

H.Essers eigenaar van het groenste industriële gebouw van België

H.Essers (vestiging Courcelles) en Belgacom hebben samen met partner Encon het eerste BREEAM-gecertificeerde logistiek gebouw in België gebouwd.

BREEAM is een certificatiesysteem om de duurzaamheid van een gebouw te meten en te valoriseren.

Het certificatiesysteem werd ontwikkeld door het Britse wetenschappelijk instituut BRE en houdt rekening met een 60-tal vereisten of 110 credits binnen 9 categorieën: management, gezondheid & welzijn, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Het certificaat behoort tot een van de meest gevestigde en betrouwbaarste labels. De BREEAM-checklist is breed toepasbaar en wetenschappelijk sterk onderbouwd. De lat in het behalen ervan ligt dan ook erg hoog. BREEAM gaat bijgevolg over veel meer dan energie besparen alleen.

Voor zijn vestiging in Courcelles (die 40.000 m² beslaat), voerde H.Essers ondermeer volgende duurzame ingrepen door:

Monitoring van de energie, plaatsen zonnepanelen, plaatsen warmtepompen, doorgedreven isolatie op de daken, akoestische isolatie in de vloeren van de burelen, het plaatsen van zonnescreens, lekdetectie op alle waterleidingen, regenwaterrecuperatie, tuinaanleg met streekeigen planten, de voorziening van een patio, liften met energierecuperatie, afscherming van muren en kolommen en nachtkoeling tijdens de zomermaanden.

Belgacom voert sinds jaren de CSR principes hoog in het vaandel. Zo besloot het telecom bedrijf om de activiteiten van verschillende magazijnen onder één dak onder te brengen om alzo al haar goederen samen aan te bieden aan haar klanten in één transport ipv diverse transporten vanuit verschillende magazijnen. H.Essers werd gekozen als partner omdat ook zij een groene koers varen en vele inspanningen leveren op dit gebied.

Energiestudiebureau Encon werkt al langer op energiebesparing en duurzaamheidsprojecten voor H.Essers en stond ook in voor de technische begeleiding en de coördinatie van dit project.

Kevin Schrijvers, operations manager bij Encon: “De gedrevenheid waarmee H.Essers dit certificaat wilde behalen, is tekenend voor hun visie. Bij het behalen van een BREEAM-certificaat moet je investeren in de juiste technieken en toepassingen zodat je voldoende hoog scoort op de verschillende parameters. Bovendien komt er toch heel wat administratief werk bij omdat je alle inspanningen ook nog eens moet kunnen aantonen. Met beide aspecten hebben we H.Essers goed kunnen helpen. Daar zijn onze experten in gespecialiseerd. Na H.Essers zullen er zeker nog vele bedrijven volgen. Maar het feit dat H.Essers als eerste het BREEAM-certificaat haalt, is een grote verdienste van het bedrijf.”

Voor H.Essers past het behalen van dit certificaat in het verder ontwikkelen van de groene koers die het bedrijf sedert enkele jaren vaart.

Naast het BREEAM-certificaat in Courcelles, investeerde het bedrijf eerder al in een aantal groene initiatieven. Zo heeft het bedrijf op de daken van 8 sites zonnepanelen geplaatst, goed voor een jaarproductie van 9.400.000 KWh of een voorziening voor gemiddeld 2.500 gezinnen*.

Ook op het vlak van duurzaam transport, maakt H.Essers de nodige investeringen: naast de multimodaal transporten via trein en boot, bestaat zowat 98% van de fleet uit EURO 5 wagens, worden alle chauffeurs opgeleid in het ecodriving-principe, worden banden, onderdelen en olie maximaal gerecycleerd en neemt het bedrijf deel aan allerhande projecten met het oog op vermindering van CO2-uitstoot (cfr. het onlangs bekroonde CityDepot project in Hasselt).

*jaarverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin = 3.500 KWh (bron: website VREG)