Complexe noden, vragen om heldere en efficiënte oplossingen.

Complexe noden, vragen om heldere en efficiënte oplossingen.

Van een eigen mixingroom tot een eigen labelruimte. En heel veel diensten daartussen: ons bedrijf laat niets aan het toeval over om onze klanten te ontzorgen in vaak hun complexe supply chain. Steeds vaker maken we het verschil met doorgedreven en vernieuwende maatoplossingen. Solution Design Engineer Rob Mannaerts en Global Industry Lead Jef Molenaers schetsen welke toegevoegde waarde we kunnen bieden.

Hoewel de chemische en farmaceutische sector naast hun core business ook nog veel supply chain-activiteiten in eigen beheer uitvoeren, merken we dat steeds meer klanten nood hebben aan externe en gespecialiseerde ondersteuning. De regelgeving in deze sectoren wordt immer steeds strenger, waardoor ook hun supply chain steeds complexer wordt. Rob Mannaerts werkt al een tiental jaar bij H.Essers. Sinds 2018 is hij Solution Design Engineer met een specifieke focus op Chemicals, één van onze strategische segmenten. Het is aan die nood dat onze Engineering-afdeling steeds vaker tegemoetkomt. “Vooral in de chemische en farmaceutische sector, die sowieso al te maken hebben met een grote complexiteit, kunnen we als one-stop-shoppartner een groot verschil maken door integratie van diverse value added services in de totaaloplossingen die we bieden. Het grote voordeel daarvan voor de klant? “Dat we niet terugdeinzen van complexe flows of oplossingen. In tegendeel, dankzij de groeiende expertise van zowel onze Engineering- als onze QSHE-afdeling zijn we steeds in staat om tot een passende maatoplossing te komen. Dat gebeurt uiteraard steeds in nauwe synergie met onze klanten.”

Vloeibare stikstof

Jef Molenaers licht graag een recent project voor een van onze pharmaklanten toe: “In de sector moet zo’n 95% van de producten bewaard worden binnen een temperatuurbereik van 15 °C tot 25 °C of van 2 °C tot 8 °C. Dit zijn standaardtemperaturen waarop we heel goed voorzien zijn. Daarnaast heb je echter ook een klein percentage dat aan veel lagere temperaturen bewaard moet worden. Meestal gaat het om actieve bestanddelen van een product of niet-afgewerkte producten, maar ook bepaalde coronavaccins waaraan gewerkt wordt, zouden verspreid moeten worden bij vriestemperaturen tot wel -80°C. Op logistiek vlak vormt dat een grote uitdaging. Zulke temperaturen zijn immers niet haalbaar met de normale koeltoestellen. Voor een van onze klanten werken we sinds kort met vloeibare stikstof om dit transport mogelijk te maken. Samen met Air Liquide én in nauw overleg met de klant, kwamen we tot een doeltreffende oplossing en procesflow die we op onze site in Genk-Noord hebben uitgewerkt. Daar installeerden we een groot vat dat wekelijks wordt aangevuld met vloeibare stikstof. Vanuit dat vat kunnen superisolerende containers, ook wel cryodrums genoemd, worden afgevuld om de producten vertrekkensklaar te maken. Vanuit Genk vertrekken er gekoelde transporten naar alle continenten.”

Ook Rob Mannaerts zag al een aantal mooie projecten tot stand komen. “Ik denk bijvoorbeeld aan ons werk voor Janssen PMP. PMP is een divisie binnen Johnson & Johnson Group en wereldleider in de ontwikkeling van chemische substanties en eindproducten voor bescherming van materialen en voedsel. Zo hebben we in Hal 14F, het nieuwste compartiment op Dry Port Genk, verschillende VAS-ruimtes op maat ontworpen voor de activiteiten van dit bedrijf: van een Atex-uitgevoerde afvulruimte tot en met een labelruimte met geïntegreerde relabelingmachine. In deze laatste ruimte worden zowel producteenheden als verpakkingen klaargemaakt voor transport. Maandelijks gaat het gemiddeld om meer dan 50.000 labels in diverse formaten met piek volumes die dubbel zo hoog kunnen liggen. Een hele klus voor de vier werknemers die hier voltijds mee bezig zijn. Maar deze aanpak maakt ook een late product differentiation mogelijk.”

Late product differentiation

De late product differentiation die Rob aanhaalt is een ontzettend grote meerwaarde voor klanten, die zo minder producten op stock moeten houden en toch steeds kort op de bal kunnen spelen bij een specifieke vraag van de klant. “In Winterslag hebben we voor onze klant PPG een mixingroom geïnstalleerd om verven te mengen op basis van de vraag van de klant.”

Ook in de toekomst ziet Rob deze value added services enkel maar toenemen. “Doorheen de jaren is onze bedrijfsvisie steeds verder verfijnd en plukken we nu de vruchten van gerichte investeringen in kennis, licenties en infrastructuur. Niet enkel de hoeveelheid maar ook de diversiteit aan value added services heb ik de laatste jaren erg zien toenemen. Naast diverse investeringen op onze high Seveso-sites in Gent, Wilrijk en Genk, hebben we recent de laatste hand gelegd aan een nieuw VAS-masterplan voor Wilrijk. Bedoeling is om onze afvulactiviteiten verder uit te breiden, en naast de bulkproducten ook de focus te leggen op het afvullen van kleinere formaten. Om sneller te kunnen schakelen voor onze klanten, hebben we de vergunningen hiervoor alvast in orde gebracht. We zijn er dus helemaal klaar voor …”

Hebt u een vraag over onze oplossingen voor de chemische of pharma sector? Rob Mannaerts (rob.mannaerts@essers.com) en Jef Molenaers (jef.molenaers@essers.com) helpen u graag verder.