Virtual reality-filmpjes tonen risico’s dode hoek

Virtual reality-filmpjes tonen risico’s dode hoek

Jaarlijks rijden enkele tientallen vrachtwagens fietsers aan bij een dodehoekongeval, vaak met zeer ernstige gevolgen. Extra spiegels of betere fietspaden alleen zullen die aanrijdingen niet vermijden. Om kwetsbare weggebruikers te sensibiliseren over de risico’s en hen te tonen hoe ze uit de dode hoek moeten blijven, ontwikkelde de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met de Vlaamse overheid en logistiek dienstverlener H.Essers een virtual reality-toepassing.
Daarmee bekijk je het verkeer letterlijk door de ogen van een vrachtwagenbestuurder, en merk je meteen waar je als fietser niét zichtbaar bent. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts testte de innovatie zondagochtend 13 november uit bij een sensibiliseringsactie met VSV-vrijwilligers in Steenokkerzeel.

Het principe is eenvoudig: met een virtual reality-bril kun je 360 graden om je heen kijken en word je helemaal ondergedompeld in de videobeelden die met een speciale VR-camera zijn opgenomen. De VSV is met deze innovatieve techniek aan de slag gegaan om kwetsbare weggebruikers te tonen waar ze wel en niet zichtbaar zijn in de buurt van een vrachtwagen. Concreet werden twee filmpjes geproduceerd: het ene vanuit het standpunt van een fietser die langs een vrachtwagen rijdt, het andere vanuit het standpunt van de vrachtwagenbestuurder die moet uitkijken voor de fietser. Op het moment dat de vrachtwagen naar rechts afslaat – een typisch scenario van een dodehoekongeval – komt het nét niet tot een aanrijding.
De slotboodschap is duidelijk: ga nooit langs een vrachtwagen fietsen, maar blijf er altijd achter. Zo loop je nooit het risico om in de dode hoek terecht te komen.

Minister Weyts is alvast overtuigd na de demonstratie: ‘Elk jaar gebeuren er nog tientallen dodehoekongevallen, dat cijfer moet omlaag. Een veiliger verkeer begint bij veilige weggebruikers, die zich goed bewust zijn van alle mogelijke gevaren.’

De VSV zal de filmpjes en de bijhorende VR-brillen gebruiken bij sensibiliserende acties voor het grote publiek en in bedrijven, waarbij VSV-vrijwilligers de nodige toelichting geven. De VSV beschikt momenteel over een netwerk van meer dan 100 vrijwilligers die dergelijke verkeersveiligheidsacties kunnen ondersteunen. Vanaf volgend jaar komt er bovendien een specifiek luik voor secundaire scholen: ‘Omdat jeugdige fietsers een bijzondere risicogroep vormen, zal de VSV de nieuwe toepassing vanaf januari ook inzetten bij educatieve projecten in het secundair onderwijs, onder meer in het kader van de Verkeersweken waarbij een VSV-team een hele week alle scholen binnen een bepaalde gemeente of politiezone aandoet’, aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer. 

Voor H.Essers, het logistieke bedrijf dat meewerkte aan de totstandkoming van de filmpjes, is het voorkomen van dodehoekongevallen een prioriteit. Pascal Vranken, COO H.Essers:Als een van de grootste werkgevers op het vlak van logistiek en transport in België, zijn wij ons ten volle bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierbij bedoelen we niet alleen tewerkstelling, maar zeker ook onze aanwezigheid in het verkeer. Daarom wensen wij actief deel te nemen aan projecten die de verkeersveiligheid kunnen verhogen. Het was voor ons een eer om in dit project van VSV te mogen optreden. Sensibilisering rond verkeersveiligheid en de dode hoek in het bijzonder is voor ons een prioriteit. We beschouwen het dan ook als onze plicht om deze problematiek preventief en actief aan te pakken. Meer nog, het is de plicht van iedere transportonderneming.’

Bekijk hier de VRT-reportage over dit item (Bron VRT)