Uitbreiding Track & Trace-systeem voor extra transparantie in farmatransport

Uitbreiding Track & Trace-systeem voor extra transparantie in farmatransport

H.Essers heeft de voorbije jaren sterk ingezet op de optimalisatie en verfijning van het track & trace systeem voor de supply chain van temperatuurgevoelige goederen specifiek binnen de farma en life sciences. Binnen het kader van deze optimalisatie werd in een vernieuwde track & trace module een Integrated Cold Chain platform geïntegreerd, geënt op in-transit-visibility en live monitoring. De nieuwe service Track & Trace 2.0 streeft zo een doorgedreven transparantie van de hele transport en cross dock flow na, met het oog op kwaliteit, zekerheid en veiligheid, en is een waardevolle aanvulling op de al zeer uitgebreide bestaande services aangeboden voor onze klanten.

Binnen H.Essers wordt al jaren gebruik gemaakt van Track & Trace en fleetmanagementsystemen die het mogelijk maken om de exacte locatie, de temperaturen van de sensoren en de staat van de koeleenheid te monitoren. Dankzij de vernieuwde Track & Trace-applicatie heeft H.Essers nu de mogelijkheid om transporten voor klanten, uitgevoerd door farmagekwalificeerde partners met een eigen vloot, op te volgen zoals het zijn eigen assets opvolgt. Dit biedt een enorme meerwaarde voor alle betrokken partijen.

“Cold chain transporten worden uitgevoerd in heel Europa en grote delen van Azië, zowel met onze eigen assets als door partners. Hierdoor hebben zowel onze dispatchers als onze klanten behoefte aan volledige transparantie,” verklaart Erwin Kelchtermans, IT business analist bij H.Essers. “We willen op elk moment op de hoogte zijn van de temperatuur in de trailer en de verwachte aankomsttijd van de goederen. Deze informatie willen we gebruiken om sneller te kunnen inspelen op mogelijke afwijkingen, die impact kunnen hebben op de kwaliteit van de goederen of de tijdige leveringen van levensbelangrijke goederen. Daarom ontwikkelden we deze oplossing.” Collega Ruben Neven beaamt dit. “De Integrated Cold Chain oplossing, waarin niet alleen de temperaturen van onze eigen assets, maar ook deze van onze cross docks en onze partners geïntegreerd worden in één platform, maakt een volledige transparantie mogelijk. Deze transparantie willen we onze klanten aanbieden om zo onze customer service steeds te verbeteren”

Zwarte doos

Het Integrated Cold Chain platform creëert een digitale link tussen de backoffice platformen van H.Essers en de trailer telematica van de partner die op dat moment het transport in opdracht van H.Essers uitvoert. Ruben: “De kracht van de toepassing ligt in de schaalbaarheid en brede inzetbaarheid ervan. Het kan een veelvoud van partners connecteren, welk telematica-systeem deze ook hanteren. De gegevens worden gestandaardiseerd doorgegeven aan het H.Essers Transport Management Systeem. Hij vergelijkt de werking met deze van een black box in een vliegtuig. “De telematica op de thermotrailers bevatten alle beschikbare informatie om het voertuig te monitoren en de gebruikte technologie stelt ons in staat alle types van telematica te integreren.” Uiteraard wordt er door H.Essers rekening gehouden met de GDPR-regelgeving, en worden de gevolgde route en gedeelde gegevens beschermd en gelimiteerd door gebruik te maken van geo-fences en viapunten.

Inzicht door digitalisering

De klanten van H.Essers krijgen toegang tot het track & trace portaal waar ze de goederen kunnen volgen en het digitale rapport van de trailer en cross dock temperatuur van hun zendingen kunnen downloaden. “Hierdoor kunnen we onze klanten toegevoegde waarde bieden,” bevestigt Erwin. “We communiceren in real-time de informatie waarover we beschikken.” Ook biedt deze implementatie mogelijkheden voor de toekomst. “Na succesvolle toepassing op onze farma transporten, kunnen we de software breder gaan inzetten en op andere segmenten toepassen.”

Bent u op zoek naar meer informatie en oplossingen rond tracking en tracing in de farma en life science industrie?
Neem contact op met Jef Molenaers, Global Industry Lead Pharma: Jef.Molenaers@essers.com.

Benieuwd naar onze inzichten over traceability in de verschillende sectoren zoals chemie en farma? Download onze expert paper hier.