Studenten onderzoeken voor H.Essers flexibele productiemethoden in farma-industrie

Studenten onderzoeken voor H.Essers flexibele productiemethoden in farma-industrie

De deelnemende UHasselt-studenten kregen van logistiek dienstverlener H.Essers de opdracht om in team na te denken over de mogelijkheden van ‘postponement’. Dat is een geavanceerde vorm van flexibele productie: de producent kan voorraden in de keten reduceren en hierdoor sneller reageren op onverwachte vragen.

Voor het Business Game moesten studenten allerlei aspecten bekijken”, zegt Cindy Bollen van Junior Consulting. “De trends in de farma-industrie, wetten waarmee rekening gehouden moet worden, specifieke verpakkingsspecificaties, de impact van zo’n flexibele productiestrategie op de supply chain, de vraag hoe H.Essers kan groeien naar de ultieme postponementpartner in het farmalandschap…” Vooraleer de teams aan de slag gingen, kregen ze van H.Essers een uitgebreide briefing.

Een jury (met afgevaardigden van de UHasselt, het Ondernemersplatform en H.Essers) beoordeelde alle inzendingen op onder meer creativiteit, originaliteit en inhoudelijke diepgang. Na een preselectie werden drie teams uitgenodigd om hun aanpak toe te lichten tijdens een finaleronde, woensdag op campus Diepenbeek. Ze kregen elk welgeteld tien minuten om hun case te presenteren.

Modulaire totaaloplossing

De keuze van de juryleden viel uiteindelijk op het voorstel van Dimitri Schepers en Yannick Simons (studenten handelsingenieur in de beleidsinformatica). Zij focusten op de ontwikkeling van een “modulaire totaaloplossing” die op maat van de klant gemaakt kon worden. Met behulp van informatiesystemen slaagden ze erin de vraag beter te voorspellen en, zo, verspilling van geneesmiddelen tegen te gaan. “De winnaars hadden zich overduidelijk goed geïnformeerd. Met hun modulaire oplossing onderscheidden ze zich bovendien van de andere teams”, aldus de jury.

Praktijkervaring

Junior Consulting werd in 2011 opgericht voor en door UHasselt-studenten economie. “We willen medestudenten de kans geven om tijdens hun opleiding praktijkervaring op te doen”, zegt studente Cindy Bollen. “Dat doen we door allerlei projecten in samenwerking met bedrijven op poten te zetten. Via andere events en workshops kunnen studenten dan weer hun soft skills – presenteren, communiceren, samenwerken – bijschaven. Ons jaarlijkse Business Game past perfect in dat opzet.”

Postponement is een van de belangrijke uitdagingen die wij zien in de farma-logistieke keten”, zegt Jos Mullens (COO H.Essers). “Als logistiek dienstverlener proberen we vanuit allerlei invalshoeken meerwaarde-activiteiten aan onze klanten te bieden. Proactief mee nadenken over de organisatie van de logistieke ketens van onze klanten hoort daar absoluut bij.”