Pilootproject met spill trailer en calamiteitenluifel voor extra veiligheid

Pilootproject met spill trailer en calamiteitenluifel voor extra veiligheid

Een ongeluk schuilt soms in een klein hoekje. Zeker in het geval van chemische goederen is hoge voorzichtigheid geboden. Daarom willen we te allen tijde voorbereid zijn. Onze medewerkers en klanten weten dat veiligheid primeert in onze werking én dat we steeds op zoek zijn naar manieren om deze nog verder te verhogen.

Spill trailer
De voorbije maanden investeerden we, als pilootproject op de chemiesite in Winterslag, in extra veiligheidsvoorzieningen die onze medewerkers, goederen van onze klanten én de gebouwen nog beter zullen beschermen. Benjamin Hermans, Business Unit Manager Warehousing, vertelt: “Enkele jaren geleden ontdekten we dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan als er een incident plaatsvindt waarbij evacuatie nodig is. We stelden vast dat het moeilijk was om tot bij het materiaal, aanwezig in de geëvacueerde hal, te geraken om een lekkage op te ruimen. Dat moest anders en beter. Daarom installeerden we op de site een zogeheten spill trailer. Dit is een speciaal uitgeruste trailer die op een vaste plaats op het terrein staat en die steeds toegankelijk is, ook bij evacuatie. De spill trailer bevat alle materialen die nodig zijn bij eventuele incidenten.”

Calamiteitenluifel

“Die spill trailer staat naast onze, eveneens nieuwe, calamiteitenluifel. Het is een soort inkuiping in de grond met een overkappende luifel. In het uitzonderlijke geval van een chemische lek, kan de lekkende trailer in kwestie onder deze luifel geplaatst worden,” vult Benjamin Hermans aan. Door deze maatregel blijft de vrijgekomen chemische substantie ingeperkt en bestaat er verder geen kans dat de grond of de omgeving verontreinigd wordt. “De spill trailer en de calamiteitenluifel zijn op dit moment als eerste geïnstalleerd in Winterslag, er wordt er nu ook gekeken naar mogelijkheden om ze op onze andere chemiesites toe te passen.”