Proximus verlengt zijn opslag- en distributieovereenkomst met H.Essers tot 2026

Proximus verlengt zijn opslag- en distributieovereenkomst met H.Essers tot 2026

In het Proximus Distribution Center, dat in 2011 in Courcelles werd opgericht, worden alle logistieke activiteiten van het bedrijf gecentraliseerd. Op die manier weet Proximus zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen en kan het zijn producten sneller bij de klanten brengen. Het distributiecentrum in Courcelles heeft ook bijgedragen tot het behoud van meer dan tweehonderd banen in deze regio.

Proximus heeft vandaag beslist om de activiteiten van zijn Belgische distributiecentrum te consolideren door zijn opslag- en distributieovereenkomst met H.Essers, het toonaangevende bedrijf voor transport en logistiek, te verlengen. De voorbije vijf jaar hebben Proximus en zijn partner H.Essers hun krachten gebundeld om de klantenervaring voortdurend te verbeteren en efficiëntie te verhogen. Dankzij deze verlenging van de overeenkomst zullen ze dat tot minstens 2026 blijven doen.

Tegemoetkomen aan de verwachtingen van de klanten en duurzaamheid bevorderen
Vandaag hebben Dominique Leroy, Gedelegeerd Bestuurder van Proximus, en Hilde Essers, voorzitster van de raad van bestuur van H.Essers, de verlenging van hun bestaande opslag- en distributieovereenkomst in Courcelles nabij Charleroi ondertekend. De overeenkomst heeft een looptijd van tien jaar, tot 2026, en zal beide partijen de mogelijkheid bieden om verder te werken aan de ontwikkeling van een uiterst modern distributiecentrum wat levering, efficiëntie, IT-mogelijkheden, flexibiliteit en nauwkeurigheid van de voorraad betreft.

In 2011 besliste Proximus om zijn logistieke activiteiten op één plaats te centraliseren met het oog op de verhoging van de efficiëntie, de vereenvoudiging van de processen en de bevordering van duurzamere activiteiten. Sindsdien baten Proximus en het Limburgse familiebedrijf H.Essers, een toonaangevende speler op de Europese markt sinds 1928, samen het distributiecentrum van Proximus in Courcelles uit. Dankzij deze beslissing kon Proximus een vereenvoudiging van zijn logistieke activiteiten doorvoeren door 5 activiteiten gespreid over 20 locaties en 32 logistieke partners te groeperen op één locatie en bij één logistieke partner. Daardoor worden producten nu sneller geleverd en kan gemakkelijker worden geanticipeerd op grotere orders tijdens piek- en dal periodes.
Dominique Leroy: ‘Door onze logistieke activiteiten te centraliseren zijn we erin geslaagd onze CO2-uitstoot met 170 ton te verminderen en hebben we de transportafstanden met 200.000 km kunnen inkorten. Dankzij de samenwerking met onze partner H.Essers in het distributiecentrum van Proximus in Courcelles hebben we ook de processen in verband met bijvoorbeeld de herstelling en omruiling van modems en decoders kunnen herwerken. Daardoor is de vernieuwingstermijn meer dan tien keer verkort. De verlenging van deze overeenkomst zal ons bovendien in staat stellen om tegemoet te komen aan de vraag van klanten naar levering de volgende dag.’

Aangezien klanten vandaag vragen naar snellere en volledigere uitvoering, vooral onder impuls van e-commerce, zal het distributiecentrum van Proximus verkoop- en herstellingsactiviteiten met nog snellere leveringstijden ondersteunen. De klanten zullen ook kunnen beslissen waar en wanneer ze hun bestelling willen ontvangen en de leveringsstatus van hun pakje kunnen opvolgen.

Lokale tewerkstelling bevorderen
Daarnaast zal de verlenging van het partnerschap tussen Proximus en H.Essers de lokale economische omgeving ten goede komen door de verdere verzekering van de tewerkstelling van ongeveer 220 medewerkers, van wie bijna de helft voor een beschutte werkplaats werkt. De re-engineering van de logistieke keten en de nadruk op de inwilliging van de verwachtingen van de klanten hebben trouwens ook een indirecte impact op de tewerkstelling in de regio.

Dominique Leroy: ‘H.Essers heeft bewezen dat het een echte partner is door onophoudelijk te investeren in IT, processen en middelen om het distributiecentrum van Proximus efficiënter en toekomst zeker te maken. Deze overeenkomst illustreert op sprekende wijze het belang dat Proximus hecht aan een superieure klantenervaring, zonder onze economische en milieuverplichtingen als overheidsbedrijf uit het oog te verliezen.

Hilde Essers: ‘Als strategische logistieke partner van Proximus blijft H.Essers zijn logistieke diensten voor de telecomsector vernieuwen en verbeteren. Het is van essentieel belang om te voldoen aan de toekomstige eisen van eindklanten, winkels en technici inzake kwaliteit, flexibiliteit en wendbaarheid. Het geslaagde re-engineeringproject, dat in nauwe samenwerking met Proximus werd opgestart, heeft geleid tot een geautomatiseerde picking- en packingoplossing voor alle kanalen op basis van
e-commercebehoeften. Dit project en de samenwerking in het algemeen tussen Proximus en H.Essers kunnen worden omschreven als een echt partnerschap dat altijd streeft naar een win-winsituatie.

Het distributiecentrum van Proximus in een paar kerncijfers
De volledige site die momenteel door H.Essers in Courcelles wordt geëxploiteerd, bestrijkt een oppervlakte van 40.000 m². Voor de activiteiten van Proximus heeft H.Essers in 2011 een nieuwe logistieke ruimte van 22.500 m² gebouwd, die in 2012 de BREEAM-certificatie ‘GOED’ heeft gekregen* en voldeed aan de best practices in de volgende categorieën: gezondheid en welzijn, energie, transport, water, grondstoffen, afval, bodembestemming en ecologie, vervuiling, innovatie.

Jaarlijks worden meer dan twee miljoen kits samengesteld en meer dan één miljoen orderlijnen verwerkt en verdeeld, wat ongeveer twee miljoen stuks vaste toestellen (modems, decoders, telefoontoestellen, enz.) vertegenwoordigt, drie miljoen stuks mobiele toestellen en 900.000 stuks netwerkuitrusting.
Sinds de integratie in Courcelles in mei 2014 tot nu werden ter plaatse 300.000 modems en 700.000 decoders vernieuwd en hersteld.

*BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) is wereldwijd de toonaangevende en meest gebruikte milieubeoordelingsmethode voor gebouwen. Ze definieert de standaard voor best practices op het vlak van duurzaam design en is de feitelijke maatstaf geworden om de milieuprestaties van gebouwen te beschrijven.