Uitbreiding vaccinlogistiek geeft nieuwe boost aan koelmogelijkheden

Uitbreiding vaccinlogistiek geeft nieuwe boost aan koelmogelijkheden

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is Covid-19 niet de katalysator geweest voor het aanbod van vaccinlogistiek door H.Essers. Ons bedrijf werkte namelijk al langer samen met klanten zoals Pfizer, en vaccindistributie maakte daarbij deel uit van onze reguliere diensten. Maar door de pandemie breidden we onze koelmogelijkheden de voorbije tijd fors verder uit, ook in onze farmahub in Genk. Hoe de meest recente investeringen daar ons aanbod verruimen en versterken, horen we van Linde Van Vlasselaer, Global Industry Lead Pharma.

Op onze site in Genk worden al jarenlang vaccins opgeslagen om van daaruit verder gedistribueerd te worden. Toen het coronavirus in 2019 de wereld op zijn kop zette, was ons bedrijf dus al voorbereid op de distributie van een eventueel vaccin. “Gelukkig kwam dat vaccin er ook, en dan nog wel van onze eigen klanten. De aanwezige infrastructuur en de nauwe samenwerking die we al jaren met het bedrijf hebben zorgden ervoor dat we snel konden schakelen voor de opslag en het transport van hun coronavaccin”, zegt Linde Van Vlasselaer. Hoewel het coronavirus dus niet de oorsprong vormt van onze vaccinlogistiek, is er maatschappelijk gezien wel meer aandacht gekomen voor het belang van een solide vaccindistributie. “En dat is iets waar H.Essers graag verder op inspeelt. We willen een breed farmasegment kunnen aanbieden waarin alle oplossingen mogelijk zijn, ook wat betreft temperatuurgecontroleerd transport.”

Droogijs

De temperatuurgecontroleerde transporten die ons bedrijf aanbiedt zijn altijd van levensbelang. “Het coronavaccin verscheepten we al met koelverpakking tot -70°C, zodat de kwaliteit van de vloeistof gewaarborgd blijft. Maar ook in de warehousing breiden we die mogelijkheden graag verder uit.” Daarvoor heeft H.Essers geïnvesteerd in twee nieuwe temperatuurcategorieën voor warehousing: -70° en -196°C. “De goederen die binnenkomen op onze afdeling in Genk worden door middel van droogijsverpakking tot -20°C, -70°C en -80°C gekoeld en doorlopen bij ons een nieuw verpakkingsproces. In de verpakking die wij aanleveren zit onder andere een datalogger die de omgevingstemperatuur continu monitort. Zo worden de goederen 3 tot 4 weken in ons warehouse opgeslagen. Op die manier kunnen we opvolgen of de stikstofwaarden hoog genoeg blijven voor verdere verscheping. Voor de transport en opslag tot -196°C gebruiken we cryogene vaten met vloeibare stikstof, die op regelmatige basis bijgevuld moeten worden.”

Geen sinecure

De delicate temperatuurbalans wordt ondersteund door een grote stikstoftank op de Genkse site. “Deze levert stikstof aan de koelelementen, maar hij moet om de twee weken opnieuw gevuld worden. Dit vereist een heel scala aan beschermende kleding en materialen voor onze medewerkers, zoals handschoenen,maskers en schorten.” Zuurstofmeters op de kleding van de betrokken collega’s en in de stikstofruimtes moeten de veiligheid verder garanderen. “Het is dus bepaald geen sinecure om deze ijskoude temperaturen dag na dag te voorzien, maar we hebben er een ruime ervaring in opgebouwd. Vandaar ook de keuze om ons aanbod uit te breiden met de temperatuurcategorie van -196°C. Deze koeling komt nu al bijzonder goed van pas, maar ook in de toekomst zullen mensen wereldwijd hier de vruchten van plukken.”

Heeft u interesse in de vaccinlogistiek van H.Essers of bent u op zoek naar een oplossing op maat binnen het farmasegment? Linde Van Vlasselaer (linde.van.vlasselaer@essers.com) staat u graag te woord.