Uitbreiding partnership Ecolab in Spanje: “Een perfecte symbiose”

Uitbreiding partnership Ecolab in Spanje: “Een perfecte symbiose”

De tevredenheid van onze partners staat dagelijks centraal in het werk van H.Essers. Hoe kunnen we hun supply chain het beste optimaliseren? Zo kwam er vanuit onze klant Ecolab de vraag naar een warehouseoplossing in Zuid-Europa. Het H.Essers-team van Lieven Severijns, Business Unit Manager South, ging met deze vraag aan de slag. En met groot succes.

Al in 1995 ging Ecolab, een internationale marktleider op het vlak van oplossingen voor water, hygiëne en infectiepreventie, de samenwerking aan met H.Essers. We voorzagen warehousing op onze hoofdsite in Genk, waar de benodigde ruimte steeds verder uitgroeide om uiteindelijk een stockage van maar liefst 50.000 pallets te omvatten. Transporten vanuit deze locatie waren voornamelijk bestemd voor de Benelux en Duitsland. “In 2008 zette ons bedrijf een tweede locatie voor Ecolab op, met deze keer een warehouse van 7.000 pallets in Denemarken,” vertelt Lieven Severijns. “In 2009 volgde een derde hal in Roemenië, goed voor nog eens 3.000 pallets. Een mooi groeiverhaal dus, waarbij we steeds op zowel korte als lange termijn trachtten mee te denken met de specifieke noden van het bedrijf.”

Juiste kennis binnen handbereik

Maar Ecolab was ook al enkele jaren op zoek naar een soortgelijke locatie op het Iberische schiereiland – voornamelijk Spanje – voor een strategische uitgangspositie richting Zuid-Europa en het gebied rond de Middellandse Zee. “Toen we Coral Transport & Stocks in Spanje overnamen in 2021 zagen we het potentieel van deze nieuwe locatie en de mogelijkheid om hier een vierde distributiecentrum op te starten”, zegt Lieven. “De juiste licenties waren er al vergund en Coral beschikte over een perfect Seveso-magazijn dat we voor Ecolab konden gebruiken. Die troeven bewezen meteen de toegevoegde waarde van de overname: zowel de kennis als de infrastructuur lagen direct binnen handbereik.”

Soepele integratie

Meerdere teams van H.Essers hebben ondertussen ter plaatse hard doorgewerkt om de site klaar te stomen. In maart is de site volledig operationeel. Lieven: “Die persoonlijke aanwezigheid van ons ervaren team en een nauwe samenwerking met onze nieuwe Spaanse collega’s hebben de implementatie van dit project ontzettend snel en vlot laten verlopen. We zijn blij dat we voor Ecolab een strategische partner kunnen zijn die actief meedenkt over de optimalisatie van supply chain en warehousing.” Joachim Giesler, Director Warehousing EMEA bij Ecolab, zegt: “Door onze jarenlange ervaring met H.Essers en hun overname van Coral ontstond er een perfecte symbiose tussen enerzijds de lokale expertise en licenties en anderzijds de uitgebreide kennis van klanten, systemen en processen van H.Essers. Dankzij hun aanpak op maat van onze noden, is dit een zeer vloeiende integratie geweest en hebben we vrijwel risicoloos een belangrijke stap naar Zuid-Europa kunnen zetten.”

Bent u geïnteresseerd in de internationale oplossingen die H.Essers zijn klanten kan bieden? Of heeft u zelf nood aan flexibele supply chain-optimalisatie in het buitenland? Lieven Severijns (lieven.severijns@essers.com) helpt u graag verder.