The footprint of Jan Christiaens

The footprint of Jan Christiaens

Een dagelijkse portie beweging komt iedereen ten goede. Zo dacht ook Jan Christiaens toen hij enkele jaren geleden de fiets pakte naar het werk. “Deels inderdaad voor mijn eigen gezondheid”, vertelt hij, “zowel fysiek als mentaal. Ik merkte dat ik het fijn vond om voor en na het werk mijn hoofd even leeg te maken.” En daar krijgt hij meer dan genoeg de tijd voor toe, want Jan woont in het centrum van Leuven terwijl zijn werk zich 15 kilometer verderop bevindt, op onze site in Kampenhout. Dat maakt dat hij dagelijks ruim 30 kilometer fietst, en maandelijks zo’n 600.

Een serieuze afstand, maar naast de lichamelijke en mentale gezondheid merkt Jan nog meer voordelen waar hij de fiets graag voor uit de schuur haalt. “Ik kies altijd voor een mooie route langs de vaart. Je ziet andere dingen, hier en daar eens een vosje of een valk, en begeeft je door een rustig stukje natuur. Daar kan ik echt van genieten. Zeker als ik de hele dag in het warehouse ben geweest, is het fijn om nadien naar buiten te kunnen stappen en niet meteen de auto in te moeten. Vanop het zadel krijg je meer mee van het leven om je heen.”

Fietsen was voor Jan alleszins niet nieuw. Vanwege zijn centrale woonlocatie in Leuven is het zijn belangrijkste vervoermiddel. “In de stad is een fiets onmisbaar. Je vertrekt van je voordeur en komt binnen enkele minuten op je bestemming aan.” Ook de langere afstanden legt Jan met een gewone fiets af, al overweegt hij inmiddels wel een elektrische fiets. “Liefst blijf ik gewoon doortrappen op mijn eigen, niet-elektrische fiets”, zegt hij, “maar zo’n vijf jaar geleden heb ik een zwaar ongeval gehad waar ik met veel moeite bovenop ben gekomen. Sindsdien merk ik aan mijn lijf dat ik wat ouder begin te worden. Ik moet misschien in de komende jaren een versnelling terugschakelen, maar gelukkig kan dat ook. Fietsen is en blijft een mooie manier om de natuur minder te belasten én om je lichaam en geest de ruimte te geven.

Wist je dat … Jan met zijn fietstoewijding jaarlijks zo’n 1814 kilo aan CO2-uitstoot bespaart? En dat H.Essers je compenseert voor je fietskilometers? Dat bedrag kan oplopen tot wel 150 euro per maand. Doe dus zeker mee, en spring net zoals Jan regelmatig op je tweewieler!