Shell kiest voor nieuwe uitvalsbasis op trimodale H.Essers-site Gent Kluizendok

Shell kiest voor nieuwe uitvalsbasis op trimodale H.Essers-site Gent Kluizendok

Al enkele jaren investeert H.Essers sterk in oplossingen voor het chemiesegment, met in 2018 de belangrijke opstart van een warehousingsite met trimodale ontsluiting in Kluizendok. Vorig jaar vestigden zich er al twee grote klanten, maar in oktober dit jaar openden we er ook nog eens een gloednieuw warehouse voor Shell. Filip Puelinckx, Senior Project Engineer, en Christophe Houpels, Business Unit Manager West, vertellen waarom deze hallen van samen maar liefst 50.000 vierkante meter symbool staan voor alle troeven die onze site in Kluizendok te bieden heeft.

De eerste kennismaking met Shell vond plaats in september 2018, tijdens de feestelijke openingsdag van de Kluizendok-site. Filip Puelinckx en Christophe Houpels blikken even terug. “De opening begon met een receptie en we raakten in gesprek met een vertegenwoordiger van Shell. En de rondleiding op de site en officiële voorstelling moesten toen nog volgen,” vertelt Filip. “Dat viel allemaal bijzonder in de smaak. Na de presentatie, rondvaart en virtuele tour werd het snel duidelijk: Shell wilde graag meer in detail de mogelijkheden van onze warehousingfaciliteiten in Kluizendok ontdekken.”

Duurzame verbindingen

Nadat H.Essers in 2018 begon met de bouw van de megasite Dry Port Genk, was verdere investering in geïntegreerde logistieke oplossingen voor het chemiesegment een strategische volgende stap. Ons bedrijf trekt immers meer dan ooit de kaart van synchromodaliteit: het slim combineren van de verschillende transportmodi. Christophe: “Vanuit Dry Port hadden we al een sterke link met water én spoor gelegd. Dat wilden we graag herhalen, met een barge- en short sea-verbinding.” De beste locatie daarvoor vond ons bedrijf in de Gentse haven. “Het Kluizendok geniet een ideale ligging,” vult Filip aan. “De site grenst aan een grote treinterminal die gecertificeerd is voor gevarengoed. Ook is er een snelle connectie met andere havens via de binnenvaart, met name naar Antwerpen en Rotterdam.”

Compliance in alle faciliteiten

Allemaal strategische voordelen die multinationals in de chemische sector kunnen ondersteunen in de uitbouw van hun activiteiten. Daar waren ook onze klanten al snel van overtuigd. Voor twee chemiespelers bouwden we op zeer korte tijd 37.500 vierkante meter aan warehousing. Daarnaast kan deze SEVESO-site voor elke volgende klant verder uitgebreid worden met nieuwe warehousing. “Ook voor Shell hebben we een hal van 12.500 vierkante meter bijgebouwd,” vertelt Filip. “Dat is precies waarom het Kluizendok zo’n ideale plek is voor bedrijven: met vandaag in totaal 50.000 vierkante meter aan storagecapaciteit en uitbreidingsmogelijkheden tot 130.000 vierkante meter kunnen we onze klanten niet alleen nu maar ook op lange termijn van state-of-the-art en gepersonaliseerde warehousing voorzien. Er is voldoende ruimte voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Wij kunnen alvast een duurzame aanpak en een volledig synchromodale supply chain garanderen.” Christophe beaamt dit. “Wat dat betreft biedt het Kluizendok een unieke opportuniteit, want we zijn momenteel een van de weinige spelers die op zo’n grote schaal zulke faciliteiten volledig compliant kunnen voorzien.”

Integratie

Dat geldt ook voor de samenwerking met Shell. Nadat de teams van Filip en Christophe de noden van Shell in kaart hadden gebracht, bleek dat een complete integratie over alle processen heen de supply chain nog verder zou versterken. H.Essers  en Shell kozen voor een volledige EDI-integratie (Electronic Data Interchange), waarmee de communicatie tussen de computers van verschillende partnerbedrijven wordt vereenvoudigd. Filip: “Hoe minder manuele input er nodig is, hoe meer de processtromen geoptimaliseerd worden. En als dat eenmaal klopt, win je enorm aan kwaliteit en snelheid.” Ook bij Shell zijn de resultaten niet onopgemerkt gebleven en is men tevreden over de betrokkenheid waar ons bedrijf steeds op inzet.

“Ik ben erg onder de indruk van de aanpak van H.Essers,” zegt Jannes Colaert, General Manager bij Shell Belgium. “Het team denkt toekomstgericht met je mee over hoe je geoptimaliseerde supply chain eruit kan zien, om het daarna stap voor stap te vertalen naar de praktijk.”

Dat bevestigt ook Christophe: “We denken niet alleen mee over de praktische oplossing waar vandaag nood aan is, maar ook aan de groene opportuniteiten en groeistrategie van onze klant. Voor ons is dat de definitie van een partnership.”

Wilt u graag meer informatie over Gent Kluizendok en de diensten die H.Essers hier levert aan de chemie-, pharma- en partssegmenten? Christophe Houpels (christophe.houpels@essers.com) bekijkt graag samen met u de mogelijkheden.