Onze milieuadviseurs on the spot: “Dankzij onze proactieve aanpak kunnen we echt het verschil maken”

Onze milieuadviseurs on the spot: “Dankzij onze proactieve aanpak kunnen we echt het verschil maken”

Ons bedrijf koestert duurzame ambities. Geen vage plannen voor een verre toekomst, maar concrete doelstellingen voor een duurzaam vandaag en morgen. Voor ons bedrijf, maar ook voor onze maatschappij. Gelukkig kunnen we daarbij rekenen op een ijzersterk team. Specifiek op milieuvlak, houden milieuadviseurs Kimberly Cleuren en Koen Peijs de vinger aan de pols. Uitdagend en erg boeiend. Daar zijn ze het alle twee roerend over eens.

Binnen H.Essers streven we er voortdurend naar om onszelf te verbeteren. Dat is niet anders op milieuvlak, waar milieuadviseurs Kimberly en Koen enerzijds onze milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen mee vormgeven en anderzijds onze activiteiten naadloos afstemmen op de wet- en regelgeving. Dat doen ze vanuit de hoofdzetel in Genk voor al onze sites en waar nodig in nauwe synergie met lokale experts. “Uiteraard werken we volgens de geldende wetgeving, aldus Koen Peijs. “Maar het is vooral dankzij onze proactieve aanpak, dat we echt het verschil maken. Dat maakt dat we vaak vooruitlopen op de aankomende wetgeving en een echte pioniersrol opnemen in de sector. Een mooi voorbeeld daarvan is de inkuiping bij onze nieuwbouwmagazijnen.

“Die proactieve aanpak lukt alleen maar door kennis te blijven vergaren,” vult Kimberly aan. “Dat doen we via opleidingen, maar we zetten ook sterk in op externe samenwerkingen via deelname aan werkgroepen, overleg met inspectieorganen en kennisuitwisseling met kennis- en onderwijsinstellingen om onze expertise te verruimen. Vervolgens maken we de concrete vertaalslag naar H.Essers en organiseren we indien nodig opleidingen rond nieuwigheden. Ik denk bijvoorbeeld aan de inwerkingtreding van de CLP-classificatie voor gevaarlijke goederen.”

Vanaf de eerste stap
Of het nu om de Port of Limburg gaat  waar we een eigen tankterminal, gevarengoedmagazijn en afvulinstallatie bouwen , of de uitbreiding van ons magazijn op de site Kluizendok Gent of de ontwikkeling van nieuwe magazijnen in Genk: de milieuadviseurs van ons bedrijf worden er vanaf de allereerste stap bij betrokken. “We kijken bij ieder project vanaf de prille fase mee naar alle milieu- en duurzaamheidsaspecten en plegen veelvuldig overleg met het operationele team,” aldus Koen. “Zo kan er optimaal rekening gehouden worden met onze adviezen bij het verdere ontwerp. Het is een echte meerwaarde om vanaf die cruciale fase al te kunnen meedenken.” “Uiteraard zit ons werk er nadien niet op,” vult Kimberly nog aan. “Zodra een site up and running is, blijven we deze periodiek opvolgen. Waar nodig sturen we vervolgens bij.”

Diverse adviezen
Een nieuw product dat behandeld of gestockeerd moet worden? Kimberly en Koen adviseren hun collega’s graag conform de geldende milieuvergunning. “Zo analyseren we bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 6000 nieuwe producten,” aldus Kimberly. “Je merkt het, saai is het op onze afdeling nooit (lacht).” “En zo hebben we het graag,” sluit Koen af.

Hebt u een vraag over onze milieu-aanpak of wenst u meer info over onze diensten? Koen Peijs helpt u graag verder: koen.peijs@essers.com.