On the spot: Yannick Dylst, Project Manager Sustainability

On the spot: Yannick Dylst, Project Manager Sustainability

Duurzaamheid is binnen H.Essers niet zomaar een nobel streven, wél iets dat we dag na dag concreet vertalen naar de praktijk. De voorbije jaren zetten we enorme stappen op dat vlak. Die evolutie én onze ambities kun je op de voet volgen in ons jaarlijkse duurzaamheidsrapport, dat we nu al twee keer publiceerden. Met Yannick Dylst hebben we sinds meer dan een jaar trouwens een gedreven duurzaamheidsprojectmanager in huis die graag de schouders zet onder onze duurzame strategie. Hij vertelt ons vandaag, op World Earth Day, welke uitdagingen ons bedrijf aangaat om richting een groene toekomst te groeien en welke rol hij daar als Project Manager Sustainability in speelt.

Eind 2020 solliciteerde Yannick Dylst bij H.Essers. Als burgerlijk ingenieur en met eerdere werkervaring in projectmanagement en consultancy op zak, zette hij graag de overstap naar een job met maatschappelijke meerwaarde. “Ik was al vanaf het begin van mijn opleiding geïnteresseerd in energietechnologie, duurzaamheid en projectmanagement”, vertelt Yannick. “Ik verdiepte me tijdens mijn studies in technologieën zoals lasers, LED en zonne-energie. Maar ik was ook op zoek naar een functie waarin ik mijn passie voor duurzaamheid naar de praktijk kon omzetten. Die heb ik in deze job zeker gevonden. Ik krijg hier veel ruimte om onze duurzame strategie verder te helpen uitbouwen.”

Over afdelingen heen

Yannick is de eerste duurzaamheidsexpert binnen H.Essers en heeft wat dat betreft een pioniersrol in handen. “Toen ik solliciteerde, had H.Essers al behoorlijk wat stappen genomen om de krachtlijnen en ambities van onze duurzame strategie in de praktijk te brengen. Ik vond het fijn om in die fase mee aan boord te mogen gaan. Sindsdien zorgen we ervoor dat duurzaamheid inherent deel uitmaakt van onze organisatie, processen en meetings. We werkten ook al aan heel wat concrete projecten, steeds in samenwerking met andere afdelingen. Daar ligt ook meteen de kracht van Yannicks functie: hoewel hij op zichzelf werkt, staat hij continu in contact met collega’s uit allerlei afdelingen, van tranport en warehousing operations, over fleet en buildings tot HR en zelfs Legal. “Ik werk zelden echt alleen”, zegt Yannick. “Dat maakt mijn werk ook erg afwisselend.”

Meer dan alleen milieu

Yannicks takenpakket is een mix van stakeholdermanagement, administratie, rapportering, en het opvolgen van concrete, hands-on projecten. “Om die reden ben ik verantwoordelijk voor heel wat projecten, want met onze 19 duurzaamheidsambities is elke afdeling wel bij een duurzaamheidsproject betrokken. Een duurzame strategie gaat immers verder dan alleen het milieu. Denk maar aan het aanbieden van een veilige werkplek, het creëren van groeikansen voor ons personeel, gezondheid en welzijn bevorderen, en nog veel meer. Zo ben ik niet alleen betrokken bij milieuvriendelijke oplossingen, maar ook in het opstellen van bijvoorbeeld een Code of Conduct.”

Synchromodaliteit

Ondertussen richt ons bedrijf zich ook al jarenlang op grootschalige duurzaamheidsambities zoals de uitbreiding van synchromodale oplossingen. “Kijk maar naar Port of Limburg in Genk en de Markiezaat Terminal in Bergen op Zoom, bijvoorbeeld. De aanwezigheid van weg, water én spoor, inclusief gemakkelijke ontsluiting richting belangrijke gebieden, is een onmiskenbare troef voor ons als logistiek dienstverlener. Door strategisch te investeren in zulke locaties en van daaruit meerdere transportmodi slim in te zetten, besparen we jaarlijks tonnen aan CO2-uitstoot. Bovendien zijn we steevast op zoek naar oplossingen die onze transporten nog efficiënter maken. Zo ontwikkelden we de Coolbox, een nieuwe container die zowel gekoeld als beveiligd is waarmee we ook voor ons farmasegment meer intermodaal transport kunnen doen.”

Verduurzamen met de klant

Niet alleen H.Essers houdt zich met duurzaamheid bezig – ook steeds meer klanten vragen ernaar. Volgens voorspellingen zou de logistieke sector tegen 2040 de meest vervuilende ter wereld zijn en veel bedrijven willen hun logistieke activiteiten daarom graag verder verduurzamen. “Ik zit regelmatig met klanten om de tafel voor een uitgebreide toelichting van onze ambities, projecten, oplossingen en trajecten. Onze ervaring met duurzaamheidsambities komt in deze processen nog duidelijker aan bod. Dat is een heel positieve trend waar we als partner graag op inspelen én op anticiperen.” H.Essers is dan ook steeds op zoek naar innovatieve toepassingen. Hiervoor wordt meestal eerst een pilot opgestart, al dan niet samen met een klant, om de oplossing vervolgens verder uit te rollen naar de rest van de organisatie en de klant. Yannick: “Denk maar aan HVO-insetting, waarbij we biodiesel gebruiken om de CO2-uitstoot van ons wegvervoer te verminderen. Vorig jaar begonnen we met dit concept voor één klant, en ondertussen hebben we het al breder gelanceerd én voorgesteld aan andere klanten. Zo snel kan het gaan.”

Verschil maken

Wat World Earth Day voor Yannick betekent? “Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor het milieu en duurzaamheid in het algemeen. H.Essers investeert in synchromodaliteit, in de inzet van groene energie, in meer groen op onze sites. Maar duurzaamheid gaat veel breder dan alleen het milieu. Het gaat over mensen, maatschappij én milieu. Ik geloof dat juist wij als logistieke speler mee het verschil kunnen en moeten maken. We zetten momenteel dan ook een traject op met HR en Communicatie om dezelfde boodschap binnen ons bedrijf over te brengen. We willen graag dat iedereen binnen de organisatie zich achter onze ambities en waarden kan scharen. H.Essers wil een pionier zijn die het goede voorbeeld geeft, vandaag al. Let’s make it transpossible!”