Nieuwe technologische ontwikkeling voor vaccintransporten Pfizer

Nieuwe technologische ontwikkeling voor vaccintransporten Pfizer

Al sinds vele jaren staat H.Essers in voor de logistieke diensten en warehousingactiviteiten van het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Pfizer in België. Een ondersteuning waar we niet licht over gaan, want de opslag en het transport van farmaceutische goederen is delicaat en veeleisend. Daarbij kunnen we gelukkig ook rekenen op de nieuwste technologie. Zo maken we sinds enkele maanden gebruik van een tool die werd ontwikkeld door Arkite.

Vooral op langere routes brengen farmaceutische goederen flinke uitdagingen met zich mee. Zo moet er bij vaccins een constante temperatuur tussen de 2 °C en 8 °C gegarandeerd worden – bepaald geen sinecure bij transportvluchten die zich over hele continenten uitstrekken. “Vaccins hebben een beperkte levenscyclus en zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur,” vertelt Ingrid Medats, Operations Manager Pharma bij H.Essers. “Bij luchtvrachten worden ze daarom verpakt en op pallets geladen, die vervolgens in grote, dubbelwandige dozen van isolerend materiaal worden geschoven. Tussen de dubbele dooswanden wordt vervolgens een gekoelde gel aangebracht.”

Complexe patronen

Maar, zo bleek in de praktijk, dit werk moet steeds secuur en door ervaren medewerkers uitgevoerd worden. Ingrid Medats: “Voor het beste resultaat, moet je twee of meer pallets steeds volgens bepaalde patronen stapelen. Alleen bestaan er, afhankelijk van het product, wel twintig verschillende patronen. Bovendien verschillen de ladingen in volume, en zijn er ook twee soorten gels, een diepgevroren en een gekoelde. Complex, hè? Daarom werkten we aanvankelijk met een vast team om steeds een consequente werkwijze te garanderen. Maar we wilden ook flexibeler kunnen werken en een breder team kunnen inzetten. Dus gingen we op zoek naar een oplossing. Die vonden we via Arkite.”

Het Genkse Arkite ontwikkelde een systeem om de operators via augmented reality te begeleiden. Concreet zijn de complexe inlaadpatronen in het computersysteem ingevoerd. Een beamer projecteert de juiste patronen op de vloer en laag voor laag. De operator kan dus gewoon de aanwijzingen van de computer volgen om de dozen correct in de verpakking te plaatsen. Vervolgens geeft het systeem ook aan welk type gel de operator per laag rondom de goederen moet gebruiken. Heel efficiënt!”

Dat beaamt ook Danny Hendrikse, Vice-President Intercompany Operations bij Pfizer. “Dit innovatieve project staaft ook het succes van ons jarenlange partnership met H.Essers. Jullie blijven steeds kritisch nadenken en meedenken om vervolgens oplossingen te optimaliseren of te ontwikkelen. Als klant weet je zo dat je telkens de best mogelijke oplossing krijgt, afgestemd op jouw specifieke noden.”

Zekerheid en flexibiliteit

We gebruiken de tool nu sinds enkele maanden en zijn heel tevreden met de kwaliteitszekerheid die we zo kunnen bieden. “Het laadsysteem creëert ook ruimte voor flexibiliteit,” vult Ingrid Medats aan. “We kunnen onze operators nu in variabele ploegen en breder inzetten. Dat bespaart tijd en vergroot de efficiëntie van H.Essers als logistiek dienstverlener.” Een mooi voorbeeld van wat een technologie als AR voor onze klanten kan betekenen en dat in de toekomst ongetwijfeld nog navolging zal krijgen in de rest van het bedrijf.

Hebt u nog vragen over onze aanpak of wenst u meer info over onze dienstverlening voor de farmaceutische sector? Neem dan contact op met Linde Van Vlasselaer van onze afdeling Solution Design: linde.vanvlasselaer@essers.com.