Hoe we bij H.Essers onze verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van onze klanten, medewerkers én het milieu

Hoe we bij H.Essers onze verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van onze klanten, medewerkers én het milieu

Deze week is het Fire Prevention Week. Van de gelegenheid maken we graag gebruik om het belang van goede brandpreventie en een veilige werkomgeving onder de aandacht te brengen. Bij H.Essers is brandpreventie niet minder dan een topprioriteit. Op al onze sites, maar vooral ook op de plekken waar we gevarengoed opslaan. Steven Donné, Facility & Project Manager, vertelt hoe we daarbij niets aan het toeval overlaten en voortdurend investeren, onder andere in een ingenieus schuimblussysteem om onze chemie- en pharmaklanten een zo veilig mogelijke opslagomgeving te kunnen garanderen.  

Brandveiligheid is altijd cruciaal geweest voor ons bedrijf, maar de jongste jaren heeft de technologie ons steeds beter in staat gesteld om daar op efficiënte wijze voor te zorgen. “De systemen zijn krachtiger en performanter geworden,” legt Steven uit, “en we vinden het belangrijk om mee te evolueren met de markt. We volgen de ontwikkelingen op dat vlak dan ook op de voet, en integreren ze waar nodig en mogelijk op onze eigen sites.” Een mooi voorbeeld zijn de huidige lichtschuiminstallaties in onze warehouses. Steven: “Lichtschuim is een luchtige substantie die zeer snel kan worden aangemaakt. Een magazijn met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter en hoogte van 10 meter kan binnen 5 minuten volledig vol geschuimd worden. Zeker voor de bescherming van licht ontvlambare goederen is die snelheid natuurlijk erg belangrijk. Daarnaast zorgt lichtschuim voor veel minder vochtschade dan stromend water.”

Veiligheid en duurzaamheid voorop

Zo’n systeem komt er niet zomaar. “Het is enerzijds complex om te installeren en vergt een zware investering,” zegt Steven, “maar anderzijds behoort het qua betrouwbaarheid en efficiëntie tot de beste systemen op de markt. En de veiligheid van ons personeel, die staat voorop.” Op de locaties waar het wordt geïnstalleerd, krijgen de medewerkers dan ook een passende training. “Het is belangrijk dat ze niet alleen het gevaar van licht ontvlambare goederen kennen, maar ook weten wat ze moeten doen als het schuimblussysteem in actie zou treden. We hebben daarom extra evacuatiemogelijkheden voorzien.”

Duurzaamheid

Naast de veiligheid van het personeel zijn de lichtschuiminstallaties er ook gekomen voor de bescherming van de omgeving en de betrokken partijen. “De Sustainable Development Goals waar we de laatste jaren steeds meer op inzetten, nemen we ook mee in ons brandpreventiebeleid. Door in het geval van brand met lichtschuim het risico te beperken, beschermen we het milieu, bieden we de sector een unieke oplossing en wordt de klant maximaal ontzorgd.”

Mee met de markt

H.Essers heeft het schuimblussysteem al op meerdere megasites ingevoerd. “Zo’n tien jaar geleden was het nog helemaal nieuw en waren we één van de eerste spelers die hierin investeerden,” zegt Steven. “Daaraan kun je zien dat we continu vooruitkijken en op zoek zijn naar het beste van het beste.” Of er dan ook al zicht is op een volgend, nog beter systeem? “Dat zal er ongetwijfeld wel komen, want men spreekt al van de ontwikkeling van een gasblussysteem. Maar dat is toekomstmuziek. Voorlopig zijn we bijzonder tevreden met lichtschuim en de garantie die het biedt om onze chemische en farmaceutische producten conform en veilig te stockeren. Duurzaam ondernemen is immers veilig ondernemen, en andersom!”

Wilt u graag meer weten over het brandpreventiebeleid van H.Essers of de geavanceerde systemen die we daarbij inzetten? Of heeft u interesse in de veilige warehousing die H.Essers aanbiedt? steven.donne@essers.com.