H.Essers voorziet geavanceerde oplossingen in Genk en Oudsbergen op maat van Evonik

H.Essers voorziet geavanceerde oplossingen in Genk en Oudsbergen op maat van Evonik

Hoe kunnen we onze klanten helpen om hun supply chain naar een nog hoger niveau te tillen? Dat is een vraag waar onze teams regelmatig over brainstormen. Zo brachten we ook een krachtige oplossing naar de tekentafel voor onze klant Evonik, met toepassingen op onze sites in Genk en Oudsbergen. Maarten Goossens en Roel Daelmans voorzien meer informatie over de ontwikkelingen binnen dit bijzondere project.

Tussen Evonik, toonaangevend marktleider in specialty chemicals, en H.Essers bestond er al enkele jaren een sterk partnerschap voor het transport van verpakte en bulkgoederen. “Maar in onze aanpak kijken we graag verder dan de bestaande diensten om zo tot waardevolle totaaloplossingen te komen die de klant volledig ontzorgen”, zegt Maarten Goossens, Global Industry Lead Chemicals. “Daarom zijn we met Evonik om de tafel gaan zitten en hebben we een concept uitgewerkt rond hun noden en wensen.” Een proces dat niet over één nacht ijs gaat. “Het voortraject is ontzettend belangrijk”, vult Roel Daelmans, Senior Project Manager bij H.Essers, aan. “We hebben alle processen tot in detail samen overlopen voordat we overgingen tot de effectieve implementatie van de oplossingen.” Ook Johannes Geisslinger, Global Planning & Logistics Management bij Evonik Silica, heeft die voorbereiding als zeer zorgvuldig ervaren: “Die gestructureerde projectopstelling waarderen we enorm. Met de begeleidende expertise van H.Essers hebben we zo een succesvol project gerealiseerd.”

Design thinking

Meerdere projecten, in feite, want er was vraag naar oplossingen voor twee businessunits van Evonik: Silica op de site in Oudsbergen, waarbij de warehousing, fast rebulking en het transport van volle pallets centraal staan, en AC (Coating & Adhesive Resins) in Winterslag, waar we werken met gevarengoed, flammables en piece-picking. “De investeringen zijn volledig in lijn met de huidige ontwikkelingen binnen ons chemisch segment, waarbij specialty chemicals, systems & innovation en duurzame supply chain-oplossingen centraal staan”, vertelt Maarten. “We willen de klant een gecentraliseerde, end-to-end oplossing aanbieden. Design thinking op het hoogste niveau.” In dat denkproces moest er wel rekening worden gehouden met de beperkingen omtrent het coronavirus. “Ik ben trots op het feit dat we dit project zonder enige vorm van face-to-face overleg hebben kunnen realiseren”, zegt ook Hans Fraats, Performance Management & Projects bij Evonik. “We hebben die uitdaging samen overwonnen, mede dankzij een gestructureerde communicatiematrix.”

Synchronisatie

Debagging, ook wel het afvullen van big bags en small bags boven een bulkwagen, maakte een groot deel uit van dit project. “Evenals de synchronisatie van onze onderlinge systemen”, zegt Roel. “Door ons WMS (Warehouse Management System) en TMS (Transport Management System) aan dat van Evonik te linken, beschikt de klant nu over real-time visibiliteit. De leadtimes zijn in één oogopslag zichtbaar voor de klant, wat een enorme meerwaarde biedt. Daarnaast kan Evonik de hoeveelheid aanwezige stock meteen aflezen.” Voor Evonik verzorgen we inmiddels ook een deel forwarding, transport vanuit ons crossdock in Genk, synchromodale diensten met onder andere een treintransport vanuit Turkije en naar China, een inbound shuttle flow, en warehousing. “En we staan klaar om in de toekomst ook hun temperatuurgecontroleerde goederen (15-25°C) te stockeren”, voegt Maarten toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdere uitbreiding

Een succesformule, zo blijkt, want Evonik is zes maanden na de opstart vragende partij voor een uitbreiding van nog eens 6.000 m2. Johannes Geisslinger beaamt dat. “We hebben in H.Essers een partner getroffen die onze mindset deelt en perfect binnen onze value chain approach past. Als ervaren logistiek dienstverlener in de chemie is H.Essers dé partner bij uitstek om onze supply chain te ondersteunen en toegevoegde waarde te creëren voor onze klanten. Nu beheert H.Essers voor onze Silica-activiteiten een van de meest efficiënte en state-of-the-art rebulkingstations in Europa.” Dat gebeurt onder meer dankzij future-proof processen, digitalisering en een hoge kwaliteitsstandaard. “Het project is dan ook tot stand gekomen dankzij het wederzijdse vertrouwen”, vult Roel aan. En dat boezemt vervolgens nog meer vertrouwen in voor de toekomst. Johannes: “We hebben de juiste keuze gemaakt door H.Essers dit project te laten realiseren en kijken alvast uit naar de uitbreiding van ons partnership in warehousing, value-added services en transport.”

Wilt u meer weten over de end-to-end oplossingen die H.Essers kan aanreiken? Of zoekt u een partner in de (chemie)logistiek die strategisch met u meedenkt? Maarten Goossens (maarten.goossens@essers.com) helpt u graag verder.