H.Essers ontzorgt chemiebedrijven met ISO Tank Terminal in Wilrijk

H.Essers ontzorgt chemiebedrijven met ISO Tank Terminal in Wilrijk

H.Essers investeerde de afgelopen jaren fors in haar logistieke site in Wilrijk. Een recente investering is die in een ISO Tank Terminal naast de magazijnen. Chemicaliën worden er in tankcontainers tijdelijk gestockeerd, voor hun transport naar de eindbestemming of voor afvulling in IBC’s en vaten.

De mega site in Wilrijk – uitstekend gelegen ten opzichte van de Antwerpse haven – is gericht op gevaargoed en speciale chemicaliën. Chemiebedrijven krijgen er een volledig dienstenpallet aangeboden, gaande van warehousing tot afvulling over transport, douane, forwarding en opslag in tankcontainers. Deze diensten worden er gebundeld in één ‘one stop shop’.

“Steeds meer chemiebedrijven kiezen ervoor om hun stocks buiten de productieomgeving te houden. Met de ISO Tank Terminal speelt H.Essers hierop in. In plaats van de producten in tankcontainers op de fabriekssite te stockeren, worden ze op de terminal in uiterst veilige omstandigheden bewaard”, zegt Mikael Hagedoren, operations manager bij H.Essers in Wilrijk.

“Eens de producten verkocht, zorgen wij voor de verdere logistieke afwikkeling. Daarbij kan de klant kiezen voor een rechtstreekse levering van de tankcontainer aan de bestemmeling of voor een levering in IBC’s of vaten, waarbij de afvulling in onze drie state-of-the-art installaties op de site zelf gebeurt”, voegt hij toe. Deze semiautomatische afvulinstallaties, die onder meer gebruikt worden voor acrylaten en isocyanaten, hebben een capaciteit van 135.000 ton per jaar.

De ISO Tank Terminal heeft een capaciteit van 140 tankcontainers. Op de terminal worden onder andere polyolen en isocyanaten opgeslagen, grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van isolatiematerialen. De terminal is ingekuipt en onderverdeeld in verschillende zones. Hij is uitgerust met buffertanks van 30.000 liter onder de oppervlakte om eventuele ‘spills’ op te vangen. Dit beperkt het risico op milieucontaminatie tot quasi nul.

De ISo Tank Terminal is uitgerust met een heating station, waar de ISO Tanks verwarmd kunnen worden wanneer nodig. De installatie is zo ontworpen dat de opwarming volgens juiste methode kan verlopen, er zijn 10 aansluitpunten om te verwarmen met stoom of  warm water). Dit betekent dat tankcontainers voor de finale levering tot de adequate temperatuur kunnen gebracht worden. De – veelal viskeuze – chemicaliën in de tankcontainers worden vaak opgewarmd voor het afvullen naar IBC’s of vaten

“Met zijn ISO Tank Terminal in Wilrijk ontzorgt H.Essers dus chemische bedrijven bij de distributie van hun gevaarlijke of ongevaarlijke producten. Wij zorgen ervoor dat ze op het juiste moment aan de juiste temperatuur en in de juiste verpakking geleverd worden. En volgens de hoogste standaarden op het vlak van veiligheid, kwaliteit en milieu”, zegt Mikael Hagedoren tot slot.

Benieuwd naar onze oplossingen voor de chemie sector? Onze collega Maarten Goossens (maarten.goossens@essers.com) vertelt u graag meer.