H.Essers neemt intrek in duurzaam en future-proof hoofdkantoor: “Een bijzonder inspirerende werkplek”

H.Essers neemt intrek in duurzaam en future-proof hoofdkantoor: “Een bijzonder inspirerende werkplek”

Wie regelmatig voorbij onze Genkse hoofdzetel rijdt, heeft de voorbije twee jaar met eigen ogen kunnen zien hoe ons nieuwe hoofdkantoor week na week meer vorm kreeg. In de zomer was het eindelijk zover: 135 werknemers namen hun intrek in het gloednieuwe gebouw. Met een hedendaags en weldoordacht ontwerp en doorgedreven duurzame ingrepen, past het gebouw niet alleen perfect in onze duurzame strategie, maar vinden onze medewerkers er ook een inspirerende werkomgeving.

Als u over de autosnelweg langs Genk-Noord rijdt, ziet u het nieuwe H.Essers-gebouw ongetwijfeld verschijnen aan de horizon. De gevels van het hoge kantoorgebouw zijn opvallend carbonzwart, bovenaan prijkt het contrasterende en gekende rode bedrijfslogo. “Een knap landmark is het geworden”, vertelt Salvatore Napolitano, CPO. “Het 30 meter hoge kantoor werd gebouwd naar een ontwerp van Iglesias Leenders Bylois Architecten en biedt maar liefst 4.200 m2 aan oppervlakte, verspreid over 6 verdiepingen. De nieuwe hoofdzetel is ontworpen met het oog op verdere groei. Momenteel hebben we plaats voor 135 medewerkers. Maar dat kunnen we eenvoudig en zonder verbouwingen uitbreiden tot 185.” Belangrijk bij de ontwerpfase was de wens van H.Essers om met dit gebouw niet alleen de eigen identiteit, maar ook die van de regio te weerspiegelen. “De zwarte gevels en hoge ramen verwijzen dan ook naar het mijnverleden”, zegt Salvatore, “en binnen geven de betonnen ribben en geslepen betonvloeren dan weer een impressie van de robuustheid van de transportsector.”

Duurzaamheid

Het nieuwe kantoorgebouw met bijbehorende parkeertoren werd geen nieuwe site ontgonnen, maar een oude parking opgebroken. “We hebben gekozen voor een duurzaam gebouw, en daarmee ook voor een duurzame aanpak”, vult Salvatore aan. “De parkeertoren maakt optimaal gebruik van het grondoppervlak, biedt ruimte voor fietsparking en is bovendien voorzien van groengevels en een groendak. Op het dak hebben we bijenkorven geplaatst om de natuur nog meer de ruimte te geven.”

 Binnen gaat dat streven naar duurzaamheid verder. Elektriciteit wordt aangedreven door onze eigen windmolens en zonnepanelen en dankzij warmtepompen wordt de energie optimaal verdeeld door het gebouw. Salvatore: “We hebben daarnaast veel aandacht besteed aan koeling en ventilatie, want we willen onze mensen een prettige en gezonde werkomgeving bieden. Door middel van slimme zonnewering en zonwerende beglazing houden we het gebouw koel en dankzij state-of-the-art ventilatiesystemen wordt de binnenlucht elke minuut ververst.”

Warmte en rust

Naast de aandacht voor het welzijn van de medewerkers is het gebouw ook ontworpen met het oog op bezoekers. Op de benedenverdieping vind je een auditorium voor 75 mensen en op de bovenverdieping een multifunctionele ontvangstruimte een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Hier treffen bezoekers en lunchgasten tijdelijk ook een pop-up van sterrenrestaurant De Slagmolen. En dat de architecten in hun opzet geslaagd zijn, blijkt ook bij de medewerkers. Griet Bleukx, Corporate Marcom Officer, weet alvast dat het nieuwe hoofdkantoor een sterke toegevoegde waarde heeft. “De lay-out, het design, de gebruikte materialen, alles in dit gebouw geeft medewerkers en bezoekers een gevoel van warmte en rust. Tegelijkertijd heb je door de vele raampartijen perfect zicht op de bedrijvigheid op de site rondom en zie je onze rode vrachtwagens af en aan rijden. Dat maakt dit een bijzonder inspirerende werkplek.”

Neem zelf een kijkje in ons nieuw hoofdkantoor: