H.Essers investeert in de toekomst met bedrijfsbrede innovaties

H.Essers investeert in de toekomst met bedrijfsbrede innovaties

Drones inschakelen voor containervervoer? In de toekomst misschien, maar voorlopig is deze wereldprimeur nog niet voor de logistieke sector weggelegd. Dat neemt niet weg dat we onze klanten heel wat andere innovatieve projecten en oplossingen bieden. Tom Gielen, Head of Engineering bij H.Essers, vertelt er graag meer over.

Vandaag lopen er bij H.Essers een tiental innovatieprojecten. De focus ligt daarbij steeds op het creëren van toegevoegde waarde voor onze klanten. Dit kan op het vlak van kosten, kwaliteit, veiligheid of duurzaamheid zijn. Tom Gielen: “Innovatie zit echt in ons DNA. Neem bijvoorbeeld onze pilot met zonnepanelen. Wij zijn momenteel een aantal trailers aan het uitrusten met zonnepanelen. Hierdoor verlagen we het dieselverbruik door een lagere belasting van de motor. Als uit onze metingen blijkt dat de effecten ook daadwerkelijk positief én haalbaar zijn, dan rollen we deze uitvinding grootschalig uit binnen het bedrijf en wordt onze vloot steeds energieneutraler.”

Augmented Reality en automatisatie
Ook in de warehouses zitten we niet stil. “Sinds een aantal maanden werken we met Augmented Reality om operators aan de hand van projectie te begeleiden bij het verzendklaar maken van temperatuurgecontroleerde verpakkingen voor ons farmasegment. Maakt de operator een fout, dan laat een projector zien hoe die gecorrigeerd kan worden. Ook gaan we in de warehouses de mogelijkheden van visuele stocktelling na met behulp van SLAM-technologie. Voorheen werd dit werk uitgevoerd via manuele scanning. Een tijdrovende en complexe klus, die nu in een mum van tijd door een bewegende camera kan worden geklaard. Er zitten verder nog automatisatieprojecten in de pijplijn, o.a. door de toepassing van Robotic Process Automation (RPA). Onze administratieve medewerkers krijgen zo meer tijd om zich te focussen op taken die meer toegevoegde waarde leveren voor onze klanten.”

Veiligheid en ergonomie
In onze projecten gaat er verder ook veel aandacht naar welzijn en veiligheid. “Dat doen we onder andere aan de hand van Internet of Things (IoT). “Door machines en heftrucks slimmer te maken en real-time data te laten doorsturen, krijgen we meer inzicht in onveilige situaties. Zo zien we bijvoorbeeld van tevoren wanneer de machine onderhoud nodig heeft en kunnen we de boordcomputer en instellingen personaliseren naar de behoeftes en vaardigheden van de operator. Daarnaast onderzoeken we ook tools die bijdragen aan de ergonomie van onze mensen, zodat zij lichamelijk minder belast worden.”

Onopgemerkt
Toch zullen de meeste implementaties, hoe innovatief ook, vooral onopgemerkt plaatsvinden. “De bedoeling is dat de werking van deze technologieën en programma’s samensmelt met het werk van onze collega’s en hun job vooral gemakkelijker maakt. De autonome poetsrobot die we in onze warehouses inzetten, werd speciaal ingesteld om medewerkers niet te storen in hun werkzaamheden. Route- en capaciteitsplanning wordt dan weer ondersteund door Artificiële Intelligentie (AI) en slimme algoritmes, wat onze planners erg veel tijd bespaart in het zoeken naar de meest optimale oplossing. En via het e-loketsysteem melden chauffeurs zich automatisch aan en worden ze verder begeleid op onze sites.”

“Maar ik beloof je: als die wereldprimeur er komt, dan weet je het als eerste. Ons bedrijf volgt innovaties als deze vanop de eerste rij op. Om vervolgens na te gaan hoe we ze voor onze medewerkers en klanten kunnen inzetten.”