H.Essers en Group Machiels bundelen de krachten voor ontwikkeling van Port of Limburg

H.Essers en Group Machiels bundelen de krachten voor ontwikkeling van Port of Limburg

2023 lijkt misschien nog ver weg, toch is het vandaag al alle hens aan dek op de voormalige Ford-terreinen in Genk. Daar bundelen twee Limburgse familiebedrijven, Group Machiels en H.Essers immers de krachten voor de ontwikkeling van Port of Limburg, een containerterminal die op termijn een capaciteit van 350.000 euro TEU/jaar zal kunnen behandelen. Op termijn is er werkgelegenheid voor een 90-tal personen.

Die capaciteit is meteen ook een van de belangrijkste drijfveren voor de ontwikkeling van de nieuwe terminal. Haven Genk, dat vandaag, aan de overzijde van het Albertkanaal, nog instaat voor zowel bulkgoederen als containers, is beperkt in capaciteit en behandelt ook geen gevarengoed. “De investeringen in een nieuwe terminal zijn noodzakelijk om de economische groei in onze regio veilig te stellen,” aldus CCO van H.Essers, Pascal Vranken. “Port of Limburg, zoals de nieuwe binnenhaven heet, is een duurzaam antwoord op de huidige mobiliteitsuitdagingen én vormt een prima link tussen de haven van Antwerpen en het Limburgse hinterland, maar ook een gateway in de richting van Duitsland en Frankrijk. Een ideale opportuniteit om de strategische ligging van Genk verder te versterken en ook de logistieke sector in Limburg te ondersteunen. Door te investeren in extra voorzieningen voor de behandeling en stockage van gevarengoed op de containerterminal, komen we bovendien tegemoet aan de noden van heel wat van onze klanten uit de chemie en farmaceutische sector. Het is een enorme meerwaarde dit project te kunnen realiseren in nauwe samenwerking met Group Machiels, tevens een Limburgs familiebedrijf. Het partnership getuigt ook van de keuze voor verankering van beide bedrijven in Limburg.”

Geen alledaags gebeuren

Voor Benjamin Hermans, die op 7 september officieel de overstap maakte van H.Essers naar Port of Limburg, zijn het drukke tijden: “Een binnenhaven bouwen, het is beslist geen alledaags gebeuren,” aldus de Business Unit Manager, die bij de operationele start General Manager wordt van Port of Limburg. “Ik denk ook niet dat mijn job veelzijdiger wordt dan dit. In mijn nieuwe functie sta ik mee in voor de verdere ontwikkeling van de bestaande containertrafiek binnen Haven Genk, maar volg ik ook de volledige voorbereiding van de bouw van de fysieke terminal van Port of Limburg op. Een investering van om en bij de 50 miljoen euro die onder andere de installatie van drie bargekranen, een cleaninginstallatie, een doorgedreven digitalisering voor het opvolgen van inkomende en vertrekkende containers en een herstelplaats voor containers omvat. Daarnaast komen er ook een aantal afvulinstallaties. Zodra Port of Limburg actief is, zal Haven Genk de containertrafiek overhevelen aan Port of Limburg. Vanaf dan focust Haven Genk verder op bulkmaterialen en spooractiviteiten. Een mooie synergie die veel potentieel biedt voor de toekomst.”

“Zoals Benjamin aanhaalt, gaat het inderdaad om een zware financiering,” aldus Pascal nog. “We zullen dan ook eventuele subsidiemechanismen onderzoeken om deze zware investering mogelijk te maken. In elk geval kijken wij ontzettend uit naar deze nieuwe mijlpaal die onze voortrekkersrol als synchromodale logistieke dienstverlener nog verder versterkt.”

Hebt u vragen over Port of Limburg? Benjamin Hermans (benjamin.hermans@havengenk.be) beantwoordt ze graag.