H.Essers neemt de chemielogistiek van Nederlandse Meeus Group over

H.Essers neemt de chemielogistiek van Nederlandse Meeus Group over

“Deze strategische overname is de grootste uit onze bedrijfsgeschiedenis. We versterken er ons chemiesegment en onze voetafdruk in Nederland aanzienlijk mee.”

Logistiek dienstverlener H.Essers, die vandaag actief is in 19 landen en 77 vestigingen telt, neemt de logistieke en transportactiviteiten van de Nederlandse Meeus Group over. Het gaat meer bepaald om de logistieke en transport activiteiten in en vanuit Bergen op Zoom (met daarin een grote focus op chemie inclusief gevarengoed) en de verhuisbedrijven van de groep. De overname past binnen het meerjarige groeiplan van H.Essers om verder fors te investeren in de geavanceerde chemielogistiek en de verdere geografische ontwikkeling van zijn activiteiten in Nederland. “Dankzij de overname van de chemiecluster van de Meeus Group breiden we onze warehousingfootprint en ons eigen multimodaal transport- en distributienetwerk in Nederland fors uit,” aldus Gert Bervoets, CEO van H.Essers. “We kijken ernaar uit om de expertise van onze bedrijven te bundelen, een win-win voor beide partijen én onze klanten.”

Overname chemie- en verhuisactiviteiten

Concreet gaat het om een overname van de chemiecluster van de groep en twee verhuisbedrijven (8 vestigingen in Nederland, en 1 in Frankrijk): Mepavex Logistics (warehousing en value added services), Meeus Transport (internationaal transport tussen vooral Nederland en Frankrijk), Meeus France, Meeus Freight Management en BGT (expeditieactiviteiten), Darvi Transport (Benelux vervoer), MCT (een inland containerterminal), en de verhuisbedrijven van het UTS-netwerk UTS van den Berg en van Egeraat Verhuizingen. De activiteiten van de “Hartog en Bikker bedrijven” (Den Hartog & Bikker, H&B Logistics en Bikker Logistics), actief in opslag en transport van volumegoederen worden niet overgenomen.

Investeren in duurzame chemielogistiek

De Meeus Group werd opgericht in 1933 en werd tot op heden geleid door de derde generatie, Toon Meeus. “Als we kijken naar onze Chemie activiteiten merken we dat onze klanten meer en meer logistieke partners zoeken met een brede dienstverlening en een grote geografische footprint. Door de krachten te bundelen en onze chemiecluster te integreren in een bedrijf als H.Essers, ontstaat er meer slagkracht. Bovendien biedt het mij de mogelijkheid om verder te focussen op de ontwikkeling van de Hartog en Bikker bedrijven, ” aldus Toon Meeus, huidig grootaandeelhouder van Meeus Group. “Ik kijk vol vertrouwen uit naar de overeenkomst met H.Essers, waarbij onze medewerkers en ons management aan boord zullen blijven. Het is een unieke mogelijkheid om onze doorgedreven kennis in de chemielogistiek en gevarengoed, met een vooraanstaand expert als H.Essers te bundelen en zo samen de schouders onder een succesvol groeiverhaal te zetten ten dienste van onze klanten. Onze bedrijven kennen ook dezelfde familiale waarden, hebben een gelijklopende bedrijfshistoriek en hanteren beiden een asset-based strategie.” “Ik ben ervan overtuigd dat we met onze gedeelde focus op een hoogstaande kwaliteit, veiligheid, compliance en duurzaamheid aan de vooravond staan van een mooie toekomst samen. We zetten beiden in op de uitbouw van synchromodale en geïntegreerde logistieke oplossingen,” vult Gert Bervoets aan.

Grootste overname ooit

Met 411 medewerkers en een verwachte omzet van 57 miljoen euro voor dit jaar, gaat het om de grootste overname ooit uit de bedrijfsgeschiedenis van H.Essers. “De overname sluit naadloos aan bij onze meerjarige groeistrategie, waarbij we sterk inzetten op de verdere uitbouw van supply chain oplossingen voor onze strategische klantensegmenten in Europa,” aldus Gert Bervoets. “In dat kader namen we eerder het Zeebrugse Huktra over en recent nog het Noors-Franse Tank Management, die beiden gespecialiseerd zijn in multimodaal transport van vloeibare chemiegoederen.”

“De overname van de Meeus Group luidt een nieuwe groeifase in. Die laat ons toe om onze warehousingfootprint in Nederland, waarbij we inzetten op grote, moderne Europese distributiecentra, fors te vergroten. Momenteel gaat het om 160.000 vierkante meter magazijnruimte – met een enorm uitbreidingspotentieel – om onze klanten geïntegreerde logistieke oplossingen aan te bieden gaande van opslag, picking en packing tot geavanceerde toegevoegde waarde diensten zoals afvulactiviteiten.”

Met de overname versterkt H.Essers ook het eigen transport- en distributienetwerk in Nederland. De vloot van de Meeus Group omvat 110 trekkers en 590 trailers en containerchassis. “De inlandterminal, die strategisch tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen ligt, betekent een geografisch belangrijke versterking van ons multimodale aanbod, dat in volle groei is”, aldus Gert Bervoets. “Zo investeerden we de jongste jaren al strategisch in de uitbreiding van onze synchromodale oplossingen met eigen terminals zoals Railport Genk en de toekomstige bargeterminal Port of Limburg”.

“De overname is een win-win voor beide partijen. We kijken er ontzettend naar uit om alle medewerkers welkom te heten in de H.Essers-familie en samen aan de toekomst te bouwen,” aldus Gert Bervoets.

Er worden geen verdere financiële overnamedetails bekend gemaakt.