H.Essers Brussels slaagt glansrijk voor GMP-certificatie

H.Essers Brussels slaagt glansrijk voor GMP-certificatie

Wie bij ons werkt of onze diensten inschakelt, weet: bij H.Essers streven we steeds naar een uitmuntende kwaliteit. In alles wat we doen. In het kader van de jaarlijkse World Quality Day besteden we hier dan ook graag extra aandacht aan. En dat doen we onder andere met goed nieuws vanuit onze site in Zemst (Brussel). Linde Van Vlasselaer, Global Industry Lead Pharma, en Thomas Vandeurzen, Project Engineer, vertellen over de quality-mijlpaal die we daar behaalden.

De site van H.Essers Brussels in Zemst kwam al eerder in het nieuws met een grootschalige uitbreiding en gunstige ligging voor farmaklanten. Om die klanten een optimale service te bieden, behaalde ons bedrijf eerder al een GDP-certificatie (Good Distrubution Practices). “Maar H.Essers legt de lat graag een beetje hoger. We willen meer zijn voor onze klanten dan louter een logistieke dienstverlener”, vertelt Linde Van Vlasselaer. “We willen een partner zijn die de klant op alle vlakken ontzorgt. Precies daarom vonden we het zo belangrijk om met onze site in Brussel een GMP-certificaat (Good Manufacturing Practices, red.) te behalen, en dit voor de gespecialiseerde farma-activiteiten voor onze klant Kela.” Hiermee zetten we een flinke stap vooruit, want naast opslag en distributie mogen we met dit certificaat ook producten labelen, verpakken en labels en bijsluiters aanpassen. “Alles uiteraard volgens de hoogste quality-normen”, vult Thomas Vandeurzen aan. “Voor minder gaan we niet.”

Complex proces

Een GMP-certificaat behaal je niet in een dag, weten zowel Linde als Thomas. “Dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij onze GMP-warehouses in Genk en Monselice. De ruimtes in kwestie moeten er zelfs een flinke metamorfose voor ondergaan”, vertelt Linde. “Dat betekent concreet dat we een afgescheiden zone creëren, compleet met toegangsbeperking en extra beveiligingsmaatregelen. We tekenen samen met de klant het hele proces uit en voeren meerdere inspectierondleidingen uit. Vervolgens moet de licentie ook nog de goedkeuring van de FAGG krijgen. Er zijn ontzettend veel mensen betrokken in dit proces, van overheidsinstanties tot zorgverleners die hun stalen en producten aan ons toevertrouwen. En natuurlijk de ruim twintig medewerkers van onze eigen Quality-afdeling.”

Thomas beaamt dit. “Het is een bijzonder proces, wat een nauwe samenwerking vereist tussen de uitvoerende teams, de Quality-medewerkers van H.Essers én de externe controleurs. Het was voor mij de eerste keer dat ik meewerkte aan het opzetten en uitrollen van een GMP-zone en -activiteit en ik vond het allemaal erg indrukwekkend. De audits, de uitvoerige processen, de geoliede manier waarop Quality functioneert, de snelheid en correctheid van de betrokken medewerkers … Ik denk dat we heel trots mogen zijn op het resultaat.”

Momenteel heeft de Brusselse site een GMP-certificaat in handen voor Kela, maar in de toekomst zal dit ook voor andere klanten mogelijk worden. “En we zijn voorzien op groei”, zegt Linde. “Zowel in termen van ruimte als voorzieningen. We hebben de site en vergunningen zo gepland dat we in de toekomst ook klanten met bredere noden kunnen helpen.” In Zemst hebben we bijvoorbeeld een eigen Quality Officer, een expert die continu de kwaliteit van de farma-activiteiten kan monitoren. Thomas: “Diezelfde gedetailleerde opvolging is op onze Brusselse site dus ook voor andere klanten beschikbaar. Want voor kwaliteitsgarantie zetten onze mensen zich maximaal in. Altijd.”