Grote onderdelenlift geïnstalleerd bij klant: “Dit scheelt tonnen werk”

Grote onderdelenlift geïnstalleerd bij klant: “Dit scheelt tonnen werk”

Vandaag is het International Project Management Day, een dag waarop bijzondere projecten, samenwerkingen en resultaten centraal staan. Bij H.Essers zitten we niet verlegen om voorbeelden op dat vlak. Twee weken geleden realiseerde het team van Senior Project Manager Frank Moons een spare parts-automaat die onze klant Agfa razendsnel van de juiste onderdelen voorziet. Frank vertelt ons hoe we de noden van Agfa vertaalden naar een concrete oplossing.

Projecten zijn er in alle vormen en maten, ook bij H.Essers. Maar steeds hebben we daarbij één doel gemeen: de klant ontzorgen en supply chains optimaliseren. Zo ook bij Agfadie nood had aan een efficiënte manier om voorraden te sorteren en de orderpicking van losse onderdelen gemakkelijker te maken. Een kolfje naar de hand van Senior Project Manager Frank Moons en zijn collega’s. “Voor deze klant hadden we al een bestaande spare parts-installatie gerealiseerd, en dus kwamen we tot het besluit om hier een tweede onderdelenlift aan toe te voegen, goed voor de opslag van zo’n 6000 productlocaties voor 12000 mogelijke producttypes”, vertelt Frank. “Zonder die liften zou Agfa ruim 800 m2 extra aan warehousing nodig hebben; nu staat alles opgeslagen in hoge stockagetorens en regelt de robot een foutloos pickingproces.” Het project blijkt een succes, zowel bij H.Essers als bij de klant. “Van het prille begin tot de uiteindelijk implementatie heeft het ons maar zes maanden gekost om alles te installeren”, vertelt Frank trots. “Dat is heel vlot voor een grootschalig project als dit. En we zijn blij met de resultaten, want volgend jaar zullen we waarschijnlijk opnieuw zulke liften installeren bij twee andere klanten.”

Meerdere afdelingen betrokken

Indrukwekkend is het zeker, maar zo’n project komt niet zomaar van de grond. “Na de eerste vraag van de klant kom je in een initiatieperiode waarbij je een team van specialisten samenstelt”, legt Frank uit. “We hebben bij H.Essers achttien afdelingen die erin betrokken kunnen worden, afhankelijk van de specifieke projectnoden en complexiteit van het project. Maar alles begint dus met communicatie naar de verantwoordelijke personen binnen elke afdeling. Vervolgens komt er een design- en voorbereidingsfase in samenspraak met de klant, waarbij we met workshops en blueprints aan de tekentafel zitten. Dan nemen we het concept grondig onder de loep. De daaropvolgende realisatie, testfase en  go-live van een project zoals dit kosten nog de meeste tijd, want de testfase is een heel uitgebreide overgangsperiode en daarbij laten we geen enkel detail aan het toeval over.”

Aftersales

Maar vergis je niet: na de go-live zijn onze mensen nog niet klaar. Frank: “In die fase zitten we bij Agfa momenteel: de liften zijn operationeel, maar ook nu zijn er dagelijkse gesprekken over de gang van zaken en eventuele troubleshooting. We vinden het ontzettend belangrijk om ook in die periode te blijven meedenken, dus de aftersalesperiode is cruciaal.” Ook na zoveel projecten gerealiseerd te hebben, vindt Frank zijn job nog steeds bijzonder. “Elk project is weer nieuw en levert weer andere ervaringen op. En doordat de samenstelling van het betrokken medewerkersteam steeds verandert, leer ik veel collega’s kennen. Dat is echt een meerwaarde. Het voelt goed om er telkens als een team de schouders onder te zetten.”

Wil je meer weten over de maatoplossingen die de projectteams van H.Essers voor je bedrijf kunnen realiseren? We helpen je graag. Neem gerust contact op met Frank Moons (frank.moons@essers.com).