Eerste spadesteek voor nieuwe site H.Essers op Kristalpark III in Lommel

Eerste spadesteek voor nieuwe site H.Essers op Kristalpark III in Lommel

Het Genkse logistieke bedrijf H.Essers komt aan de toenemende vraag van haar chemieklanten tegemoet met de aanbouw van een chemiesite in Lommel. De nieuwe state-of-the-art magazijnen op bedrijventerrein Kristalpark III, opgericht door de stad Lommel en de investeringsmaatschappij LRM,  worden speciaal ingericht voor de opslag van gevarengoed en zullen in totaal 150.000 m2 aan extra capaciteit opleveren. De eerste spadesteek vond gisteren plaats. Een van de eerste bedrijven die er hun intrek zullen nemen is Givaudan, de beursgenoteerde producent van geur- en smaakstoffen.

Als bekende logistieke speler bedient H.Essers talloze chemieklanten in heel België en Europa, mede dankzij een uitgebreid multimodaal transportnetwerk dat zelfs tot aan China reikt. De laatste jaren investeerde het bedrijf, dat zijn roots in het Limburgse Genk heeft liggen, dan ook volop in de verdere uitbreiding van haar chemiesegment en de bestaande chemieoplossingen op verschillende sites. Daar komt nu een extra site bij. “De toenemende vraag van zowel onze vaste als nieuwe chemieklanten leidde ertoe dat zelfs onze gloednieuwe Dry Port-site in Genk nu al volzet is, terwijl we er nog aan het bouwen zijn. Daarom gingen we op zoek naar extra capaciteit in de regio”, vertelt Salvatore Napolitano, CPO bij H.Essers. “Die vonden we in Lommel, waar we een perceel van 27 hectare aankochten. De site ligt op het terrein van Kristalpark III.” De 150.000 m2 aan ruimte komt nog eens bovenop de bestaande 600.000 m2 aan chemiewarehousing voor gevarengoed die H.Essers ter beschikking stelt in België, Nederland, Denemarken, Spanje en Roemenië.

Eerste spadesteek

De eerste spadesteek van de site vond plaats op maandag 21 maart in het bijzijn van meerdere stakeholders. Ook burgemeester Bob Nijs, was aanwezig. “We zijn als gemeente trots dat H.Essers opnieuw voor Lommel heeft gekozen als belangrijk logistiek knooppunt op de routekaart van een van zijn strategische segmenten”, vertelt hij.

Ideale locatie

De keuze voor Lommel was weldoordacht. “De locatie past perfect binnen de plannen van H.Essers om steeds meer te investeren in de synchromodaliteit van onze transportnetwerken ”, bevestigt Salvatore Napolitano. “We waren al actief in Lommel met warehousing, transport, planning en garages op onze site op de Balendijk. De site op Kristalpark III sluit hier perfect op aan, onder andere dankzij de ontsluiting richting Nederland en Duitsland. In de directe omgeving wordt er ingezet op andere logistieke ontwikkelingen, zoals bv een inlandterminal en een spoorterminal voor goederentransport aan te leggen. Een troef voor onze klanten én voor onze provincie, want we zorgen zo voor een verdere verankering van onze activiteiten in Limburg. Concreet zorgen we ook voor 500 extra jobs.”

Partnerships

Klanten tonen dan ook interesse in de voorzieningen op deze locatie en er zijn al partners die een deel van de magazijncapaciteit hebben gereserveerd, zoals Givaudan. “We kijken er alvast naar uit om hier onze intrek te nemen”, zegt Benjamin Ravaud, Regional Supply Chain Project Manager van Givaudan. “Het was voor ons belangrijk dat H.Essers over bewezen expertise beschikte in het bouwen en efficiënt runnen van state-of-the-art warehousing, waar ook nog eens de hoogste kwaliteit en veiligheidsgraad worden gehandhaafd. Dankzij ons partnerschap kunnen we het logistieke netwerk van Givaudan optimaliseren, onze ecologische voetafdruk verkleinen en de service naar onze klanten toe verder verbeteren. Het gezamenlijke projectteam timmert al hard aan de weg om dit voor zowel Givaudan als H.Essers tot een succes te maken.” 

Late product differentiation

Bij de bouw van de nieuwe magazijnen wordt niets aan het toeval overgelaten om de klant van state-of-the-art faciliteiten te voorzien. Bovenop de zeer strikte certificering voor goederen van alle gevarenklassen voorzien we ook mogelijkheden voor onze klanten om late product differentiation activiteiten uit te voeren. “Hierdoor kunnen klanten naar eigen wens grotere verpakkingen, bijvoorbeeld vaten, laten afvullen in kleinere. Ze minimaliseren hierdoor hun stock en maximaliseren het aantal eindverpakkingen.”

Duurzame inrichting en visie

Overigens zal er niet alleen vastgoed worden neergezet op de 27 hectare van H.Essers: zo’n 15% van de site wordt groen ingericht om de biodiversiteit in de regio te ondersteunen. “Dat vinden we erg belangrijk”, vult Salvatore Napolitano nog aan. “Op termijn zullen we de magazijnen ook uitrusten met zonnepanelen en krijgen de aanwezige kantoorgebouwen een groendak. Zo willen we niet alleen bedrijvigheid, maar ook de natuur welkom heten op onze nieuwe site. Een belangrijke statement voor zowel H.Essers als onze klanten, als speerpunt van een groeiende duurzame strategie.”