Eerste editie ‘Challenges in Pharma Logistics’ is voltreffer

Eerste editie ‘Challenges in Pharma Logistics’ is voltreffer

Ruim 50 logistieke managers van vooraanstaande farmaproducenten uit binnen- en buitenland zakten op 11 februari – nog voor de coronacrisis, dus – naar Leuven af voor de eerste editie van ‘Challenges in Pharma Logistics’. H.Essers organiseerde dit informatieve event in het Health House. Een inspirerende locatie voor confronterende presentaties en een boeiend debat.

Health House is een informatie- en belevingscentrum over de toekomst van gezondheid en zorg. Op een interactieve manier maakt de bezoeker kennis met baanbrekende technologieën en innovaties in de medische wereld. Een ideaal kader voor het event van H.Essers rond de uitdagingen waarmee de farmalogistiek wordt geconfronteerd. (NB: Hoewel de pandemie een enorme impact op de sector had en heeft, hebben we het hier niet over de COVID 19-gerelateerde uitdagingen, maar over de structurele uitdagingen voor de sector op korte, middellange en lange termijn).

Om te weten welke uitdagingen de komende jaren bovenaan de agenda van de bedrijfsleiders in de farmasector staan, liet H.Essers een enquête uitvoeren bij zo’n 200 senior managers. Yves Robeet, research manager bij D-Sense lichtte de resultaten toe. De sleutelwoorden daarbij zijn: compliance, integriteit van de koude keten, regionale distributiecentra, toenemende complexiteit, end-to-end visibiliteit en traceerbaarheid, en duurzaamheid. 

Andreas Gmür, Head of Logistics bij Camelot Management Consultants, keek verder de toekomst in. Zijn inzichten waren een eyeopener voor de aanwezigen: steeds meer medicijnen worden op maat van de patiënt gemaakt en de komende jaren komen honderden gen- en celtherapieën op de markt. De farmasector wordt in toenemende mate ‘patient centric’, wat ingrijpende gevolgen zal hebben voor de logistiek. Terwijl de ketens vandaag door de producten worden aangestuurd, zullen ze in de toekomst door de patiënt bepaald worden. “Deze uitdagingen zijn ook opportuniteiten,” zo beklemtoonde hij.

Meer samenwerking

De survey en de inzichten vormden de basis van een boeiend debat geleid door Stefaan Friers, directeur van Pharma.be, de koepelorganisatie van innovatieve farmaceutische bedrijven in België. Danny Hendrikse, Vice-President Intercompany Operations bij Pfizer, Stefan Langer, Directeur Group Procurement / Logistics Services bij Merck en Tom Van Wesemael, Partner bij Deloitte, gingen het debat aan. Zij kwamen tot de conclusie dat deze uitdagingen moeten leiden tot meer samenwerking tussen de farmabedrijven en de logistieke dienstverleners.

Jef Molenaers, Global Industry Lead Pharma bij H.Essers, sloot het event af met een oproep naar de farma-industrie om meer open te staan voor multimodale of synchromodale oplossingen. “De farmatrein naar China is een groeiend succes. Nu is het tijd om de koudwatervrees te overwinnen en ook binnen Europa een beroep op de trein te doen,” was zijn boodschap. Deze is inmiddels al gehoord: sinds de pandemie is uitgebroken en er lange wachttijden aan sommige grenzen ontstaan, ziet H.Essers een duidelijke stijging van de multimodale transporten van farmaproducten, met name naar Italië, Roemenië en Polen.

We delen graag de resultaten en de inzichten uit het onderzoek:

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u graag terugblikken op dit event? Dat kan met ons fotoalbum of aftermovie:

Bent u benieuwd naar onze oplossingen voor de farmasector? Jef Molenaars licht ze graag toe: jef.molenaers@essers.com