Van wegvervoerder tot one-stop-shop voor de chemie industrie

Van wegvervoerder tot one-stop-shop voor de chemie industrie

Al meer dan een halve eeuw is H.Essers een trouwe partner van heel wat gerenommeerde bedrijven in de chemische industrie. Maar hoewel klanten ons bedrijf aanvankelijk vooral als wegvervoerder inschakelden, zijn we door de jaren heen uitgegroeid tot een complete aanbieder van geïntegreerde en vaak complexe oplossingen voor onder andere de chemische en farmaceutische sector. “Onze site in Wilrijk is een knap voorbeeld van die evolutie,” legt Maarten Goossens uit. Hij is vanuit zijn rol als Global Industry Lead Chemicals nauw betrokken bij de site en volgde ook de recente investeringen en de bouw van twee nieuwe afvullijnen hier van dichtbij op.

De transitie in onze activiteiten van wegvervoer naar een combinatie van warehousing en transport maakten we in de jaren 80. Maar sinds we ons eind jaren 90 besloten te focussen op maatoplossingen voor de chemische industrie, maken we écht, en met succes, een verschil in de sector en voor onze klanten. “Neem nu als voorbeeld onze geïntegreerde diensten die we uitbouwden op onze SEVESO-site in Wilrijk,” vertelt Maarten Goossens. “Stelselmatig bouwden we onze oplossingen daar uit tot een volledig geïntegreerde ‘one-stop-shop’ voor een aantal toeleveranciers  en producenten uit de chemiesector. De voorbije jaren investeerden we bijvoorbeeld in een ISO-tankterminal, heating stations en afvullijnen om de supply chains van onze klanten te optimaliseren.”

Eén aanspreekpunt

Bovendien voorziet H.Essers ook ondersteunende activiteiten zoals mixing, sampling, labeling en het regelen van douanezaken. “De voordelen van deze complete aanpak vanuit één locatie zijn legio. Zo verminderen we bijvoorbeeld het aantal bewegingen, wat zorgt voor een verminderde complexiteit en grotere veiligheid. Maar het is ook ontzettend efficiënt en transparant voor onze klanten, die voor een groot deel van hun keten bij één partner – en dus ook één aanspreekpunt – terechtkunnen. En aangezien wij zicht hebben op een groot stuk van de supply chain van de klant, kunnen we ook voortdurend meedenken met diens process flow. Hoe kan het veiliger, nog kwalitatiever en economischer? Bij alles wat we doen, vertrekken we vanuit die cruciale vraag.”

Temperatuurgecontroleerd

Diezelfde wordt trouwens ook steeds gesteld bij de transportoplossingen die H.Essers op maat van de industrie uitwerkt én verder uitbouwt. “In onze zoektocht naar nieuwe oplossingen leidde dit tot de integratie van Huktra en Tank Management, specialisten in vervoer van vloeibare bulk, en de uitbouw van een temperatuurgecontroleerd transportnetwerk voor verpakte chemicaliën. Je merkt het, de tijd dat we enkel paletten vervoerden, hebben we al een hele poos achter ons gelaten.”

Heeft u interesse in de oplossingen die H.Essers aanbiedt binnen het chemiesegment? Neem gerust contact op met Niels Page: niels.page@essers.com, hij helpt u graag verder.