Belgische Koning Filip brengt bezoek aan H.Essers, dat als werkgever maximaal kansen wil creëren. Ook voor wie moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt vindt.

Belgische Koning Filip brengt bezoek aan H.Essers, dat als werkgever maximaal kansen wil creëren. Ook voor wie moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt vindt.

Het welgekende rode logo aan de Transportlaan in Genk kreeg op 6 oktober een tricolor tintje. Ter voorbereiding van de missie naar Denemarken, later dit jaar, bracht Koning Filip van België een bezoek aan H.Essers. De Belgische koning wil onder meer door een bezoek aan ons bedrijf inzichten vergaren om de activiteitsgraad in ons land te verhogen en zo vlugger vacatures in te vullen.

Er zijn een recordaantal vacatures in België. Ook bij H.Essers, waar dit jaar gemiddeld zo’n 350 vacatures openstaan. Meer en meer posities raken niet ingevuld. Zeker die voor knelpuntberoepen als IT’ers, mecaniciens, douanedeclaranten, logistiek beheerders en chauffeurs. De war for talent woedt volop en de arbeidsmarkt lijkt verzadigd. De werkloosheidscijfers in ons land liggen vandaag dan ook historisch laag: Vlaanderen 4%, Brussel 11,8% en Wallonië 8,5%.Maar tegelijk is ook de activiteitsgraad te laag: 72,4% in Vlaanderen, 64,3% in Brussel en 65,3% in Wallonië. Dat betekent dat heel wat mensen de weg naar de arbeidsmarkt niet vinden. Er zijn verschillende redenen waarom net zij moeilijk de weg vinden naar de arbeidsmarkt: een gebrek aan opleiding, langdurige werkloosheid, anderstaligheid of een moeilijke integratie. Het zijn allemaal barrières die H.Essers wil wegnemen.

Met ‘A red solution for everyone’ zet het bedrijf mee de schouders onder de activiteitsgraad in België. Gert Bervoets, CEO H.Essers: “Wij willen iedereen de kans geven om te werken. Daarom doen we méér dan vacatures uitschrijven. Met gerichte initiatieven willen we doelgroepen bereiken die problemen hebben om (terug) de weg naar de arbeidsmarkt vinden. We helpen hen groeien in een job die hen past.”

Kansen creëren

Concreet gaat het om initiatieven die focussen op kansen creëren, zoals het stimuleren van levenslang leren en zelfontwikkeling, de re-integratie na een periode van lange arbeidsongeschiktheid, opleidingen op de werkvloer, zorg dragen voor inclusie en het bevorderen van migratie. Mike Dautzenberg, hr-directeur: “We willen mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, alle kansen bieden op professionele ontwikkeling. We hebben bij H.Essers een oog voor duurzaam en bevredigend werk. Want mensen activeren draait om kansen creëren. Om hen zinvol werk geven. Dat is onze missie, elke dag opnieuw.”

De hogere Deense activiteitsgraad als voorbeeld

H.Essers is al dertien jaar actief in Denemarken, met magazijnen in Allerod en Taastrup. Steven Swennen, Business Unit Manager Nordics: “Onze focus in Denemarken ligt op warehousing. We stellen er vandaag een vijftigtal mensen te werk en zoeken nog nieuwe krachten. Hoewel de activiteitsgraad hoger is dan in België, is het werkloosheidscijfer erg laag en blijft het moeilijk om kandidaten te vinden.”

Met 3,6% ligt de werkloosheid in Denemarken lager dan in België met 6,2%. Tegelijkertijd bedraagt de activiteitsgraad er 79,2%: dat is 10% hoger dan het Belgische gemiddelde.

Gert Bervoets: “Het Deense model vormt zeker een inspiratie voor België. Intussen nemen H.Essers en zijn partners alvast initiatieven om meer Belgen aan de slag te krijgen en zo de schouders te zetten onder de verhoging van de activiteitsgraad in ons land.”

Herbeleef het bezoek via de aftermovie en het fotoalbum: