Innovatieve schoonmaakrobot houdt warehouse schoon

Innovatieve schoonmaakrobot houdt warehouse schoon

Ons onderhoudsteam in Genk krijgt sinds kort versterking. En dat van een gloednieuwe en state-of-the-art schoonmaakrobot. Voorheen werden de hallen gepoetst met bemande schrobmachines, waardoor onderhoudsmedewerkers urenlang aan een repetitieve taak bezig waren. Nu neemt de poetsrobot die taken op zich en kunnen de onderhoudsmedewerkers zich richten op complexere poetsplekken of operationele taken.

Vooraleer de machine werd aangekocht, werd deze eerst gedurende twee maanden grondig getest op effectiviteit en veiligheid. “We kozen bewust voor een ambitieuze set-up: een warehouse vol orderpickers, machines en bewegende personen. Veiligheid was onze allergrootste prioriteit,” aldus Benjamin Hermans, Business Unit Manager. “En de robot deed het goed. Tijdens de testperiode is de machine af en toe bijgesteld en aangepast door de leverancier voor een optimaal resultaat. H.Essers is trouwens de eerste klant om de schoonmaakrobot in een warehouse in te zetten. Meestal wordt hij gebruikt voor sporthallen en andere grote open ruimtes.” Uitgerust met de allernieuwste technologie is de robot dan ook tot veel in staat, waaronder het slim ontwijken van objecten en personen. “Dat hebben we uitvoerig getest, alle tenen werden netjes ontweken.” Bij een eventuele storing of uitval krijgt de verantwoordelijke onderhoudsmedewerker een melding via zijn of haar gsm, en we krijgen dagelijks prestatierapporten in onze mailbox. Ook kan de machine, indien nodig, nog steeds handmatig bediend worden en ook de moeilijke plekjes bereiken die voorheen handmatig gepoetst werden, zoals onder lege rekken. “Onze robot klaart de klus van 6.000 vierkante meter in zo’n drie uur tijd. Ons warehouse ligt er dus altijd heel netjes bij.”

Volwaardig teamlid

De komende jaren zal H.Essers deze machines ook geleidelijk aan gaan inzetten op andere locaties. De keuze voor bepaalde locaties hangt af van de geschatte effectiviteit en de aanwezigheid van moeilijkere ruimtes, zoals smalle gangen en obstakels waar de robot nog voor getest moet worden. “De robot die nu ingezet wordt, kreeg alvast de naam Bertha van de warehousemedewerkers; een mooi teken dat deze nieuwste ‘medewerker’ inmiddels helemaal is opgenomen in het team.”