Innovatie helpt H.Essers naar 100% voorraadnauwkeurigheid

Innovatie helpt H.Essers naar 100% voorraadnauwkeurigheid

H.Essers zet sterk in  op innovatie. Niet alleen omdat we steeds op zoek zijn naar manieren om onze werking te verbeteren, ook om extra waarde te creëren voor onze klanten. Met talrijke projecten op het vlak van innovatieve technologieën zoals automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie, sleutelen we voortdurend aan onze warehousing- en transportprocessen. Een van onze doelstellingen is om de inventarisering in onze 100 warehouses volledig automatisch en 100% nauwkeurig te laten verlopen. Met de Visual SLAM-technologie ligt het behalen van deze doelstelling binnen handbereik.

Dankzij volledige scanner gestuurde processen en een periodieke manuele inventarisatie ligt onze voorraadnauwkeurigheid nu al op 99,9%. Om fouten sneller te kunnen identificeren en oplossen, werken we sinds kort aan een project om onze voorraadcontrole volledig te automatiseren. Dat doen we samen met het Leuvense technologiebedrijf Intermodalics, dat gespecialiseerd is in robotics en indoor locatiebepaling met behulp van Visual SLAM-technologie. Binnenkort zal een zelfrijdend voertuig (AGV) de pallets in het warehouse zelfstandig lokaliseren en vergelijken met het voorraadbeeld in ons WMS-systeem.

Waarom Visual SLAM-technologie?

Visual Simultaneous Localization And Mapping, of kortweg Visual SLAM, maakt indoor-locatiebepaling mogelijk op basis van het analyseren van videobeelden. “Het zelfrijdende voertuig is uitgerust met een camera die de omgeving filmt op zijn route,” legt Robin Ceunen, Teamlead Business Analyst uit. “Op basis van de schijnbare verplaatsing van de voorwerpen op de camerabeelden bepaalt het Visual SLAM-systeem waar het AGV zich bevindt in ons magazijn. In tegenstelling tot de andere manieren om indoor locatiebepaling te integreren, vergt de Visual SLAM-technologie geen enorme investeringen in externe herkenningspunten zoals wifi-bakens of magnetische strips op de vloer. Dit was ook doorslaggevend in onze keuze voor dit systeem. We willen het immers gebruiken in onze 100 magazijnen. In een eerste fase rollen we de technologie uit in ons pharma segment, omdat voorraadnauwkeurigheid daar van levensbelang kan zijn. Daarna volgen onze chemie- en high-value segmenten. We verwachten dat de eerste volledige automatische voorraadcontroles operationeel zullen zijn in 2019.”

Meer weten? Spreek met onze expert Robin Ceunen, robin.ceunen@essers.com.