Hospital Logistics verwelkomt nieuwe CEO Jeroen D’Espallier

Hospital Logistics verwelkomt nieuwe CEO Jeroen D’Espallier

“De zorgsector evolueert razendsnel en daar moeten we als dienstverlener op inspelen”

Hospital Logistics, een joint venture tussen UZ Leuven en H.Essers, verwelkomde onlangs een nieuwe CEO aan het roer. Jeroen D’Espallier geeft sinds juli 2019 richting aan het bedrijf, dat zich al bijna 25 jaar specialiseert in logistieke processen in de zorgsector.

Jeroen D’Espallier (38) volgde een master Economie en behaalde daarna nog een Executive MBA aan de Vlerick Business School. Van 2005 tot 2016 was hij werkzaam voor bpost in meerdere operationele functies, waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe distributiemodel voor bpost.
Daarna was hij COO van Europa Ziekenhuizen, een ziekenhuizengroep in Brussel. “Ik kwam in contact met Hospital Logistics doordat ik in mijn eerdere functie het medisch magazijn aan het bedrijf uitbesteedde,” zegt Jeroen D’Espallier.
“Ik ben gepassioneerd door dienstverlening en door de zorgsector, dus het is een unieke kans om de beide te kunnen combineren.”

Inspelen op de evoluerende markt

Met deze nieuwe functie is hij in een dynamisch en groeiend bedrijf terechtgekomen. “De zorgsector is constant in beweging,” geeft Jeroen aan. “Onze corebusiness is en blijft hospital care; deze gaan we verder uitdiepen en verbreden. We kunnen immers een cruciale rol spelen in de complexe goederenstromen binnen zorginstellingen en dat op het vlak van logistieke professionalisering, kostenoptimalisatie, het traceren van medicijnen via geautomatiseerde processen enz.”

“Daarnaast zien we dat de maatschappij van overwegend institutionele zorg ook een stukje verschuift naar residentiële en -thuiszorg: dialyses worden vaker thuis uitgevoerd, na bevallingen blijven mama’s niet meer lang in het ziekenhuis en er wordt gestart met thuisverzorging bij kankerbestrijding.”

Ruimte voor uitbreiding

Die veranderende markt maakt dan ook onderdeel uit van de toekomstvisie van Hospital Logistics. Jeroen: “We zien nog veel uitdagingen en opportuniteiten in de wereld van de zorglogistiek. Zo zien we bijvoorbeeld zeker kansen om op grote schaal de kleinere verzorgingsinstellingen van goederen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan afdelingen van verzorgingstehuizen of lokale afdelingen van thuiszorgorganisaties.” Ook wil Jeroen zich met het bedrijf nog verder richten op de bestaande, grotere ziekenhuizen in Nederland en België. “Er zijn nog heel wat zorginstanties die wij van dienst kunnen zijn. Allemaal potentiële klanten met nood aan een partner die op moderne wijze logistieke oplossingen faciliteert. En die leemte kunnen wij perfect opvullen.”

Hospital Logistics

Hospital Logistics werd bijna 25 jaar geleden opgericht bij de verhuizing van het magazijn van UZ Leuven. Bij die logistieke operatie ontstond de vraag of niet meer ziekenhuizen behoefte zouden hebben aan een betrouwbare externe partner die hun logistieke noden zou kunnen beantwoorden. Sindsdien is Hospital Logistics, later in joint venture met H.Essers, dé logistieke partner voor het transport en opslag van medische benodigdheden, zoals spuiten en naalden, katheters, operatiepacks, wondzorg en verpleegmateriaal, alsook infuusvloeistoffen. Hospital Logistics levert deze dienst bovendien niet alleen op de weg, het bedrijf kan ook de interne distributie binnen zorginstellingen aansturen. Het bedrijf is na het ontstaan in België verder uitgebreid naar Nederland.