Unidose oplossingen in de gezondheidszorg verbeteren de patiëntveiligheid

Unidose oplossingen in de gezondheidszorg verbeteren de patiëntveiligheid

Hoe krijg je het juiste geneesmiddel, op het juiste moment, in de juiste dosis bij de juiste patiënt?  

Dat blijkt een grote uitdaging voor heel wat ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. Want patiëntveiligheid is een topprioriteit. Ook in het kader van de accrediteringsdoelstellingen.

H.Essers (Hospital Logistics) is al langer actief in de ziekenhuiswereld met supply chain-optimalisaties voor steriele en niet-steriele goederen. Duurzame oplossingen voor medicatie unidosering en traceability van implantaten sluiten hierbij aan. Veel ziekenhuizen zetten reeds een eerste stap in de uitbouw van hun unidosering.

Maar vaak is deze eerste stap vanuit supply chain-perspectief niet goed onderbouwd.  De unidosering gebeurt veelal door het (semi-)manueel verknippen van medicatieblisters. Pakketjes van unidose geneesmiddelen worden 24 uur voor de toediening klaargemaakt op patiëntenniveau.

Beslist de arts echter om iets te wijzigen in zijn medisch beleid, dan klopt de bestelling niet meer en gaan de producten deels retour (+/-15%). Vervolgens moet men retours vervangen door medicatie op de afdeling die niet of veel minder gecontroleerd werd op lotnummer, vervaldatum of juiste toediening. Men heeft dan geen ‘echte’ oplossing. Bovendien worden geneesmiddelen soms uit hun originele verpakking gehaald. Wat uiteraard niet strookt met een patiëntveilig beleid.

100% controle

De nieuwe oplossing biedt 100% controle over deze uitdagingen.

De verknipping van de blisters gebeurt volledig automatisch. Geneesmiddelen worden in hun originele verpakking bewaard en voorzien van een GS1-matrixcode. Deze code, die 128 digits kan bevatten, is de rode draad in deze oplossing. In tegenstelling tot de beperktere barcode, kan deze matrixcode niet alleen de naam van het medicijn en het lotnummer, maar ook de vervaldatum en het serienummer bevatten. Zo krijgt iedere pil, een uniek nummer dat aan een unieke patiënt en een uniek moment wordt gekoppeld.

Gaat er een geneesmiddel retour? Dan zorgt de matrixcode ervoor dat dit geregistreerd wordt in het retoursysteem, en dat het geneesmiddel niet wordt opgenomen in het elektronisch patiëntendossier of op de rekening van de patiënt.

De verdeling van de unidose geneesmiddelen gebeurt via beveiligde distributie automaten. Aan de hand van het elektronisch voorschrift, wordt de verpleegkundige of arts met behulp van pick-to-light-technologie begeleid om de juiste geneesmiddelen te verzamelen, net voor de toediening. Deze kan dus bovendien zo laat mogelijk worden geassembleerd, waardoor ook de retours beperkter zijn dan in een traditioneel systeem.

De apotheek heeft via deze automaten altijd een volledige controle op de geneesmiddelenvoorraden op de diverse afdelingen, met de bijhorende informatie zoals lotnummer, vervaldatum, aantallen, ….

Nu in België steeds meer ziekenhuizen de overstap maken naar een dergelijk concept, bereiden we ons voor op de internationale verspreiding van deze aanpak. Momenteel loopt overigens een kapitaalsverhoging om dit te kunnen doen in de beste omstandigheden.

Voor meer info, neem contact op met Jan Lampaert via jan.lampaert@hospitallogistics.be.

  • Mis onze nieuwsbrief niet!

    Ontvang als eerste al het nieuws over ons bedrijf en de trends op de markt.