H.Essers breidt jarenlange partnership met Dow uit met investering in 2 nieuwe afvullijnen

H.Essers breidt jarenlange partnership met Dow uit met investering in 2 nieuwe afvullijnen

Een minder complexe supply chain voor de klant, daarmee proberen we als H.Essers hét verschil te maken. En een blik op onze site in Wilrijk volstaat om te zien dat die manier van meedenken ook resulteert in nieuwe investeringen om onze klanten een optimale service te kunnen bieden. Hier bouwden we voor onze klant Dow net een nieuwe afvulinstallatie op maat, voor een verbeterde supply chain van hun coatings en monomeren.

“32 jaar al loopt het partnership met Dow,” aldus Global Industry Lead Chemicals, Maarten Goossens. “Het omvat allerhande logistieke activiteiten waaronder transport, warehousing, filling & drumming, … Kortom, een erg intensieve samenwerking. Zeker de laatste jaren is het bedrijf sterk gegroeid. En daarmee ook de noden, die bij chemische spelers sowieso complex zijn. Maar ook wij zetten met H.Essers de laatste jaren meer en meer in op geïntegreerde supply chain-oplossingen. Dankzij de ruime expertise die we inmiddels met onze afdeling Solution Engineering hebben opgedaan, kunnen we de technische hoogstandjes die bij een project als dit komen kijken, goed de baas.”

Twee nieuwe afvullijnen

Concreet nemen we op onze site in Wilrijk in deze periode twee nieuwe afvullijnen in gebruik voor het vullen van zowel drums als IBC’s. “Geen sinecure, maar ons technische team heeft zijn expertise in de ontwikkeling van zulke complexe technische installaties flink uitgebouwd de laatste jaren. Om deze vervolgens in huis en in samenwerking met de juiste technische partners te realiseren. Alles gebeurt trouwens steeds in nauw overleg met de klant.” Daarnaast werd er ook een nieuwe heating-installatie opgezet en in gebruik genomen. “Onze bestaande stoominstallatie is niet geschikt voor het verwarmen van de monomeren die we afvullen voor Dow. Daarom investeerden we in een bijkomend heating station dat werkt met warm water en hier wel voor gebruikt kan worden.”

Van a tot z

Maar welke weg leggen de producten nu af? Het afvullen en verwarmen is immers maar een fractie van de geïntegreerde oplossingen die we hebben uitgewerkt voor onze klant. “De coatings en monomeren komen eerst in bulk toe vanuit de Europese productievestigingen en vanuit de VS. Nadat deze afgevuld zijn, wat uiteraard steeds volgens de strengste GMP-richtlijnen gebeurt, zorgen we ook voor sampling, opslag, labeling en voorbereiding voor verzending naar voornamelijk Europa, maar ook naar Rusland en het Midden-Oosten. Tot slot voeren we ook de douaneactiviteiten uit voor deze klant. Concreet gaat het om 41 verzendingen per dag. En jaarlijks om maar liefst 35.000 ton. Op het vlak van opslag, zullen we zo’n 10.000 pallets opslaan in ons warehouse.”

Om de continuïteit van de activiteiten voor Dow te garanderen werd op het vlak van veiligheid en vergunningen, net zoals bij onze andere projecten, niets aan het toeval overgelaten. “Het partnership en de samenwerking tussen Dow en H.Essers is gedurende het hele project toonaangevend geweest,” zegt Jacqueline Riley, Senior Sourcing Manager Logistics Purchasing bij Dow Europe. “Vanaf het begin kwam H.Essers tegemoet aan de noden van Dow dankzij hun expertise en uitgebreide projectmethodologie – precies wat we nodig hadden om dit project met het oog op een extreem hoge kwaliteit te kunnen uitvoeren. De afvul- en verwerkingsactiviteiten in Wilrijk sluiten naadloos aan op de strategie van Dow en is een stap vooruit in onze groeiplannen. Hoewel de implementatie nog maar net van start gegaan is, verloopt alles erg goed. We kijken dan ook uit naar de toekomstige projecten die we samen kunnen opzetten.”

Voor meer info rond onze services voor de chemie sector: maarten.goossens@essers.com.