Gert Bervoets, CEO H.Essers, fietst samen met andere Ondernemers Zonder Grenzen voor een duurzame toekomst

Gert Bervoets, CEO H.Essers, fietst samen met andere Ondernemers Zonder Grenzen voor een duurzame toekomst

Ondernemers maken 400 kilometer lange fietstocht in Senegal en strijden zo mee tegen de verwoestijning

Van 22 januari tot en met 27 januari trekken 40 Belgische ondernemers naar Senegal. Dat doen ze op initiatief van de Belgische ngo Ondernemers Zonder Grenzen. Met de fietstocht Cycling for the Climate, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd, willen ze aandacht vragen voor de klimaatopwarming. “Ondernemers Zonder Grenzen focust met haar projecten op duurzame verandering. De link met ons bedrijf is snel gelegd. Ook binnen H.Essers dragen we duurzaamheid immers hoog in het vaandel,” zegt Gert Bervoets.

Terwijl u dit leest, maken 40 Belgische ondernemers, waaronder ceo van H.Essers,
Gert Bervoets, zich op voor hun eerste fietstocht in een rij van vier. Een pleziertochtje? Beslist niet. Want door hun deelname aan Cycling for the Climate, georganiseerd door de Belgische ngo Ondernemers Zonder Grenzen, steunen ze de aanleg van de Grote Groene Muur, een immense groene gordel die van in het westen van Afrika, in Senegal, tot helemaal in het oosten, in Djibouti, zal lopen. Deze moet niet alleen de verwoestijning tegengaan, maar draagt tegelijkertijd ook bij aan een betere economische welvaart voor de lokale bevolking.

Duurzame verandering

Over zijn deelname aan Cycling for the Climate aarzelde Gert Bervoets geen seconde. “Ik vind het logisch dat we onze verantwoordelijkheid nemen in regio’s die alle hulp kunnen gebruiken,” legt hij uit. “En het is fijn om dat samen met heel wat andere gelijkgestemde ondernemers, op een positieve manier als deze, te doen.” Ondernemers Zonder Grenzen, een initiatief van Werner Sels en Wim Jacobs brengt al sinds 2009 ondernemers samen voor het goede doel,” aldus de CEO. “Met hun projecten, eerst in Burkina Faso en nu in Senegal, gaan ze niet alleen de verwoestijning tegen, tegelijkertijd creëren ze ook op veel andere vlakken impact. Zo maken ze o.a. rendabele landbouw opnieuw mogelijk, geven ze kinderen terug de kans om naar school te gaan, zorgen ze voor een beter waterbeheer en meer biodiversiteit, brengen ze een micro-economie op gang en geven ze vrouwen meer financiële onafhankelijkheid. Het gaat om zoveel meer dan beplanting; de ngo maakt duurzame verandering mogelijk voor de lokale bevolking.”

Ook binnen H.Essers

“En net dat is wat we binnen en met H.Essers, ook proberen te doen,” gaat hij verder. “Duurzaamheid creëren voor onze mensen, voor de maatschappij en voor het klimaat. Onze bedrijfswaarden Betrouwbaarheid, Zorg, Ondernemerschap, Positivisme en Eenvoud sluiten dan ook nauw aan op vijf SDG’s, de duurzaamheidsdoelstellingen die de Verenigde Naties heeft opgesteld. We toetsen alles wat we doen voortdurend af aan deze waarden en zetten ook nieuwe initiatieven op. Dat leidde bijvoorbeeld al tot een grootschalig gezondheidsprogramma voor onze werknemers, maar ook tot de bouw van windmolens en het inzetten van alternatieve transportmiddelen om de CO2-uitstoot te verlagen.”

Van Lac Rose naar Bowde Doudal

“De deelnemers, onder wie naast heel wat ondernemers, ook voormalige weervrouw en klimaatdeskundige, Jill Peeters, zullen ter plaatse op vier dagen tijd zo’n 400 kilometer afleggen met de fiets,” licht Werner Sels, voorzitter en medeoprichter van Ondernemers Zonder Grenzen, toe. “We vertrekken vanaf Lac Rose en trekken zo verder naar Bowde Doudal. Behoorlijk pittig, als je weet dat het er 38°C warm is, dat zeker, maar toch vooral confronterend. Want we zullen tijdens het fietsen met eigen ogen kunnen zien welke impact de klimaatverstoring heeft op de omgeving. We organiseren met onze ngo jaarlijks uiteenlopende initiatieven, maar het was het idee van Bob Verbeeck (Golazo) en Steven Buyse (CVC) om samen naar Senegal te gaan. Cycling for the Climate is meteen ook de kick-off van een aantal nieuwe herbebossingsprojecten in de regio. Dit jaar willen we 1000 hectare aanleggen. En dankzij de financiële middelen die we met Cycling for the Climate bij elkaar fietsen, is dat doel bereikt.”

Herbekijk hier de reportage van de VRT over de Groene Muur.