“De brexit begeeft zich richting exit, én wij zijn er helemaal klaar voor.”

“De brexit begeeft zich richting exit, én wij zijn er helemaal klaar voor.”

De brexitonderhandelingen lijken een laatste fase te zijn ingegaan. En hoewel het nog niet zeker is hoé het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen – hard of zacht – lijkt het wel heel onwaarschijnlijk dat die brexit er niet zal komen. Maar wat er ook zit aan te komen, als internationaal logistiek dienstverlener kijken we de kat niet uit de boom. Daarom brachten we vorig jaar een team van probleemoplossers samen die rekening houden met elk mogelijk scenario. Dimitri Verhemeldonck, Solution Design Engineer, maakt deel uit van het team dat ons bedrijf én, belangrijker nog, onze klanten voorbereidt op de brexit.
Op dit moment heeft het er alle schijn van dat we zullen afstevenen op een harde Brexit. “Precies van dat worst case scenario zijn we uitgegaan, toen we vorig jaar een Brexit-werkgroep samenstelden binnen ons bedrijf,” aldus Dimitri. “Want dat de economische gevolgen voor zowel de Britten als de omliggende landen groot zullen zijn, is zeker.

Wat als?
Indien het tot een harde brexit komt, dan moeten alle andere EU-landen bijvoorbeeld nieuwe handelsovereenkomsten onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk. In afwachting van die nieuwe overeenkomst val je terug op de geldende standaardtarieven op het vlak van invoerrechten en douanecontroles. De import en export zullen sowieso trager gebeuren, gezien er opnieuw controles uitgevoerd zullen worden en er opnieuw douane-aangiftes zullen nodig zijn. Binnen onze werkgroep, die onder andere wettelijke, transport-, maar ook douanespecialisten omvat, hebben we alvast naar antwoorden gezocht om ons bedrijf én dus ook onze klanten zo goed mogelijk door het post-brexit-tijdperk te loodsen.”

De grootste impact schuilt ongetwijfeld in de invoering van douaneformaliteiten, die tot lange wachttijden aan de grenzen zullen leiden. “Wij brachten daarom schematisch en per land (Frankrijk, Nederland en België) in kaart welk stappenplan we moeten volgen om de nieuwe gang van zaken operationeel inzichtelijk te maken. Zo kunnen we de flow vlot houden. Verder zijn onze planners klaargestoomd om de douaneaangifte zorgvuldig en correct voor te bereiden. En dat voor zowel import als export.”

Voorbereidingen treffen
“We volgen de laatste ontwikkelingen op het vlak van de brexit uiteraard op de voet, maar wat het ook wordt: we zullen snel kunnen schakelen. Dat is immers ontzettend belangrijk voor onze klanten, denk bijvoorbeeld maar aan onze farmaklanten die geneesmiddelen met een beperkte houdbaarheidsdatum willen uitvoeren. En toch kunnen we het niet alleen. Ook bedrijven kunnen alvast intern de nodige voorbereidingen treffen. “Ik heb soms het idee dat heel wat bedrijven een afwachtende houding aannemen, al is het nu stilaan wel duidelijk dat die brexit er sowieso komt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld al nagaan welke douane-info er nodig is bij hun producten. Want een voorbereid bedrijf, is er twee waard!”

Hebt u toch nog vragen over de mogelijke impact van de brexit?
Dan helpt ons team u graag verder. Neem gerust contact op: dimitri.verhemeldonck@essers.com