Be-Mobile en H.Essers werken samen aan innovatief planningssysteem

Be-Mobile en H.Essers werken samen aan innovatief planningssysteem

Om de vele transporten tussen de verschillende distributiecentra van H.Essers in Europa allemaal goed en tijdig te laten verlopen, is het belangrijk dat chauffeurs en planners op de hoogte zijn van de verkeersomstandigheden. Om die reden werken H.Essers en technologiebedrijf Be-Mobile samen aan oplossingen om structurele files en vertragingen te kunnen vermijden. “Op basis van de data die Be-Mobile analyseerde, konden we afleiden welke route op welke dag het meest gunstig is,” vertelt Erwin Kelchtermans, Business Analyst bij H.Essers. “Zo zien we straks precies hoe laat een transport het best kan vertrekken en hoe lang de rit zal duren.” Het resultaat? Efficiënter transport, minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot, en eveneens een betere benutting van tijd en personeelsplanning.

Aanpassen aan de logistiek
Be-Mobile voert metingen en routeberekeningen uit rond alles wat te maken heeft met mobiliteit, files en intermodaal verkeer. Zo is het bedrijf onder meer bekend om zijn succesvolle app Flitsmeister, een real-time verkeersinformatiesysteem dat in Nederland door maar liefst 1,5 miljoen mensen gebruikt wordt. Inmiddels heeft Be-Mobile zijn dienstverlening uitgebreid naar de logistiek, en zo is ook de samenwerking met H.Essers ontstaan. “De verkeersinformatie die wij verspreiden werkt niet hetzelfde voor een truck als voor een personenwagen,” vertelt Gerd Nees, Director Strategy & International Business bij Be-Mobile. “Daarom hebben we voor H.Essers een speciale analyse uitgevoerd die de routing een stuk eenvoudiger én sneller kan maken.”

De berekeningen gebeurden op basis van de gegevens van 62 vrachtwagens en hun routes. De meest bezochte laad- en loslocaties werden vervolgens ingedeeld per regio. “Routes en files op een dynamische en actuele manier inzichtelijk maken, dat is de uitdaging,” zegt Erwin Kelchtermans. “Veel keuzes worden nu gemaakt op basis van ervaring, en hoewel dat vaak effectief kan zijn, waren we er ook van overtuigd dat het nog beter zou kunnen als we inzicht zouden krijgen in de exacte gegevens. De analyse van Be-Mobile geeft ons nu per dag, per route en per tijdslot een onderbouwde berekening.” Dat leidt tot effectievere beslissingen in de praktijk. Zo zou het dispatchcentrum van H.Essers op basis van de analyse contact kunnen opnemen met een klant en een andere tijdslot kunnen aanvragen voor het laden of lossen. Daarmee wordt de chauffeur een lange wachttijd of juist veel haast en stress bespaard en kunnen we een optimale timing garanderen aan onze klanten.

Toekomstplannen
Als het aan Be-Mobile en H.Essers ligt, stopt het niet bij deze uitgebreide berekening. “In de toekomst willen we onze samenwerking graag voortzetten en meer ontwikkelen,” zegt Gerd Nees. Erwin Kelchtermans beaamt dat: “Deze eerste samenwerking heeft geleid tot een analyse, maar daar kunnen in een later stadium praktische oplossingen mee uitgewerkt worden.” Dit biedt dus alle ruimte voor een waardevolle samenwerking waar iedereen de vruchten van zal plukken. En daar houden we u in de toekomst graag van op de hoogte!

Volgende case geeft inzichten in het transport van onze klant in Gent naar onze site in Genk op een maandag.
De 2 meest gekozen routes passeerden over Brussel en Antwerpen. Naar gelang de gekozen vertrektijd zijn er duidelijke verschillen te merken in de reistijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer info kan u Erwin Kelchtermans, IT Business Analyst, contacteren: erwin.kelchtermans@essers.com.